Kuchnia
włoska... temat rzeka. Kuchnia ulubiona prawie przez wszystkich. Smaki,
zapachy, kolory! Może być i prosta i skomplikowana. Domowa i ekskluzywna.
Pizza, makarony, mięsa, lody, tiramisu, karczochy, owoce morze, szynka, sery,
oliwki, oliwa, pomarańcze, wino, kawa.. i można tak wymieniać. Każdy z nas
znajdzie w tej kuchni coś dla siebie. Nie trzeba wyszukanych dań aby
rozkoszować się smakiem. Wystarczy bagietka, trochę sera i szynki, oliwek i
butelka czerwonego wina i uczta doskonała! Zachęcam do wypróbowania mojej
wersji Parmigiany. Tak samo pyszna jak ta zjedzona we Włoszech. Proste danie
ale ważna jest jakość składników. Kuchnia włoska kocha dobrej składniki,
zresztą jak każda. Dobre składniki mogą wynieść proste danie na wyżyny!
Zachęcam do próbowania!
2
bakłażany
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki
czosnku
750 ml
passaty pomidorowej
1 łyżka
cukier do smaku
3 opakowania
mozzarelli
ok 3/4
szklanki parmezanu
oliwa
sól, pieprz
bazylia
świeża
Cukinię i
bakłażany pokroić w plastry ok.1 cm grubości. Usmażyć z obu stron na oliwie, aż
zmiękną i lekko się zarumienią. Odłożyć na ręcznik papierowy. Drobno posiekaną
cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać passatę i zagotować. Doprawić do
smaku.
Na dno
naczynia do zapiekania wlać trochę oliwy. Następnie wlać chochelkę sosu
pomidorowego, ułóż warstwę bakłażanów i cukinii. Na to położyć plasterki
mozzarelli, trochę listków bazylii i posypać parmezanem. Powtórzyć warstwy do
momentu wykorzystania wszystkich składników. Wierzch skropić oliwą. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 30 minut. Wierzch powinien się
lekko zarumienić. Podawać gorące z lampką czerwonego wina i dobrą lekturą!
Komentarze
Prześlij komentarz