Parmigiana czyli włoska zapiekanka warzywna

Kuchnia włoska... temat rzeka. Kuchnia ulubiona prawie przez wszystkich. Smaki, zapachy, kolory! Może być i prosta i skomplikowana. Domowa i ekskluzywna. Pizza, makarony, mięsa, lody, tiramisu, karczochy, owoce morze, szynka, sery, oliwki, oliwa, pomarańcze, wino, kawa.. i można tak wymieniać. Każdy z nas znajdzie w tej kuchni coś dla siebie. Nie trzeba wyszukanych dań aby rozkoszować się smakiem. Wystarczy bagietka, trochę sera i szynki, oliwek i butelka czerwonego wina i uczta doskonała! Zachęcam do wypróbowania mojej wersji Parmigiany. Tak samo pyszna jak ta zjedzona we Włoszech. Proste danie ale ważna jest jakość składników. Kuchnia włoska kocha dobrej składniki, zresztą jak każda. Dobre składniki mogą wynieść proste danie na wyżyny! Zachęcam do próbowania!


2 bakłażany 
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
750 ml passaty pomidorowej
1 łyżka cukier do smaku
3 opakowania mozzarelli
ok 3/4 szklanki parmezanu
oliwa 
sól, pieprz
bazylia świeża

Cukinię i bakłażany pokroić w plastry ok.1 cm grubości. Usmażyć z obu stron na oliwie, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Odłożyć na ręcznik papierowy. Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać passatę i zagotować. Doprawić do smaku.
Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę oliwy. Następnie wlać chochelkę sosu pomidorowego, ułóż warstwę bakłażanów i cukinii. Na to położyć plasterki mozzarelli, trochę listków bazylii i posypać parmezanem. Powtórzyć warstwy do momentu wykorzystania wszystkich składników. Wierzch skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 30 minut. Wierzch powinien się lekko zarumienić. Podawać gorące z lampką czerwonego wina i dobrą lekturą!
 

Komentarze