Sałatka ranczerska z kurczakiem

Sałatka to danie idealne do pracy, na święta , na imprezę i do codziennego menu. Zamiast kanapek czy zamiast obiadu do pracy sałatka to idealne rozwiązanie. Starczy nam na co najmniej dwa - trzy dni. Gdyby jacyś goście niespodziewanie wpadli to sałatka zawsze ratuje sytuację. Musze przyznać, ze połączenie składników okazało się idealne i sałatka jest wyśmienita.
Jednym ze składników sałatki jest sos ranczerski, który wg. mnie po prostu "robi" tę sałatkę. Bez niego sałatka nie była by już taka dobra.
Gęsty sos ranczerski czasami zwanym farmerskim można też wykorzystać do kurczaka czy indyka. Świetnie pasuje też do pieczonych ziemniaków, do żeberek czy karkówki z grilla. Zapraszam!
2 piersi z kurczaka usmażone
3 spore łodygi selera naciowego
50g suszonej żurawiny wielkoowocowej
40g bekonu
1 cebulka szalotka
1 zielona papryka
2 pełne łyżki stołowe ulubionego majonezu
2 pełne łyżki stołowe śmietany18%
1 pełna łyżka soku z cytryny
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
kilka gałązek świeżego koperku
kilka gałązek świeżego szczypiorku
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
½ łyżeczki drobnej soli
½ łyżeczki czosnku granulowanego

Pierś z kurczaka nacieram ulubioną mieszanką przypraw wymieszanych z olejem i odstawiam do lodówki (u mnie na noc). Następnie piekę w piekarniku i odstawiam do ostygnięcia. Schłodzonego  kurczaka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Cebulkę szalotkę obieramy i kroję w kosteczkę i dodaję do kurczaka. Myjemy łodygi selera naciowego. Jeśli są starsze, pozbywamy się z selera zewnętrznych twardych włókien i kroimy w drobną kostkę i do miski. Następnie dodaję suszoną żurawinę i pokrojoną w kosteczkę zielona paprykę. Bekon kroję w kosteczkę i wysmażam na suchej patelni na chrupko, ściągamy na papierowy ręcznik i odsączamy dokładnie z tłuszczu.Gdy bekon się smaży robię sos.
Sos to mieszanka śmietany z majonezem a także z musztardą, następnie dodajemy dodajemy sok z cytryny, granulowany czosnek, sól i pieprz. Potem dosypujemy pokrojony szczypiorek i koperek. Wsypujemy do sosu i dokładnie mieszamy.
Suszymy bekon z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i dodajemy do sałatki. Ja nie dodaję od razu całego, trochę zostawiam aby posypać wierzch sałatki już po wymieszaniu z sosem. Sałatkę dobrze jest odstawić na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.

Komentarze