Kotleciki z brokuła i kaszy jaglanej

Ostatnio panuje moda na nie jedzenie mięsa. Zapewne zdrowa moda i warto z niej skorzystać. Warto ograniczyć spożycie mięsa i zjadać dwa razy w tygodniu a nie codziennie. I w ten sposób pierwszy krok za nami. Jeśli chcemy mięso zupełnie wyeliminować z diety to trzeba zrobić to z rozsądkiem. Nasz organizm potrzebuje różnych składników i musimy mu je dostarczyć.
Moje brokułowe kotleciki wpisują się w trend eliminacji mięsa doskonale. Są proste do zrobienia i naprawdę smaczne. Nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych. Można je zjeść z ulubioną sałatką, podać z dipem jogurtowym czy pikantną salsą pomidorową. Jak zechcecie je zjeść to już pozostawiam Wam!

1 brokuł ok 500g
100 g kaszy jaglanej
2 jajka
3 - 4 łyżki bułki tartej plus do obtoczenia kotlecików
sól, pieprz, słodka papryka
zioła wedle uznania np. bazylia, natka pietruszki, koperek
olej do smażenia

Kaszę jaglaną ugotować. Ja gotuję w parowarze (to moje odkrycie ostatnie) w proporcji 1 do 2 czyli jedna porcja kaszy i dwie porcje wody. Ostudzić. Brokuła ugotować, ale nie rozgotować. Ja wrzucam do wrzątku osolonego i gotuję 7 minut. Również ostudzić. Do miski wsypać kaszę, wbić jajka, dodać bułkę tartą, przyprawy i zioła oraz brokuła. Brokuła należy wcześniej rozdrobić w blenderze, rozgnieść widelcem lub pokroić drobno nożem. Wszytko dokładnie wymieszać. Jeśli masa nie będzie zbyt gęsta to należy dodać bułki tartej. Następnie formować kotleciki - wielkość i kształt dowolny. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Podawać gorące z surówką i dipem jogurtowym. Smacznego!

Komentarze

  1. Kotlety z brokuła i kaszy są równie smaczne jak te z mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis super prosty, a kotleciki smaczne. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz