Nohut salatasi czyli turecka sałatka z ciecierzycy

I jeszcze jeden smak wakacji. Ciecierzyca. Sałatka idealna do pracy, doskonała na lunch czy kolację. Szybko się robi a co najważniejsze nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy parę składników i dobre chęci. Polecam i zachęcam do wypróbowania!

puszka ciecierzycy
duża garść czarnych oliwek bez pestek
200 g pomidorków koktajlowych
mała czerwona cebula
100 g sera feta
natka pietruszki świeża mięta
sos: sok z cytryny, oliwa, czosnek, po pół łyżeczki kuminu i ostrej papryki, sól, pieprz

Ciecierzycę odsączamy. Cebulę kroimy w kostkę, oliwki w plasterki a pomidorki koktajlowe na cztery kawałki. Natkę i mięte siekamy a fetę kroimy w drobna kostkę. Składniki sosu mieszamy razem. Wszystkie składniki salaterki wsypujemy do miski, polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Posypujemy natką i miętą a następnie odstawimy do lodówki aby smaki się przegryzły. Smacznego!

Komentarze