Letni tort cytrynowy

Samki lata ukryte w torcie. Cytryny, truskawki, maliny, borówki..Nic dodać nic ująć. Tort prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Idealny aby świętować rodzinne uroczystości. Wymaga trochę pracy ale wart jest poświęconego wysiłku gdy w mgnieniu oka znika z talerza i gdy każdy prosi o dokładkę. Podstawę kremu cytronowego czyli lemon curd można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce do tygodni. Zapraszam do wykonania!


Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na puszystą pianę, w trakcie ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Do masy jajecznej dodać mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, tak aby białka nieopadły. Dno tortownicy 24c wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę biszkoptową. Piec w temperaturze 160 - 170 stopni przez około 35 - 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika opuścić na podłogę z około 30 cm. Pozostawić do ostygnięcia i przekroić na 3 krążki. 

Lemon curd - składniki na 3 szklanki

4 duże jajka
4 żółtka
320 g drobnego cukru do wypieków
160 g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 4 cytryn

Cytryny wyszorować, wyparzyć, skórkę otrzeć. W rondelku roztrzepać jajka, żółtka i cukier do połączenia składników. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodać masło, sok i skórkę z cytryny i mieszać do zagotowania i zgęstnienia kremu. Przelać do wyparzonych słoiczków. 
Nasączenie do tortów

szklanka herbaty
cukier do smaku
likier cytrynowy lub koniak lub inny alkohol

Dodatkowo

500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru
owoce (truskawki, maliny, jeżyny, borówki, porzeczki.. po prostu wszystkie owoce lata)
mięta świeża
srebrne kuleczki

Śmietanę kremówkę ubijamy dodając cukier. W drugiej misce ucieramy mascarpone i następnie dodajemy kremówkę oraz lemon curd. I tu uwaga możemy dodać całość bądź stopniowo najpierw jedna szklanka próbujemy i decydujemy czy chcemy mniej lub bardziej cytrynowy. Na końcu dodajemy śmietanę kremówkę i delikatnie mieszamy.

I składamy tort..  przekrojony blat nasączamy. Wykładamy część kremu i posypujemy pokrojonym owocami u mnie były truskawki. Następnie drugi blat i powtarzamy te same czynności. Kolejny blat, który nasączamy i smarujemy krem górę i boki tortu. Pozostaje nam już tylko dekoracja.. a to Wasza inwencja własna. Wg mnie najlepiej wyglądają na niej świeże owoce i mięta. Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz