Samki lata ukryte w torcie. Cytryny, truskawki, maliny, borówki..Nic dodać nic ująć. Tort prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Idealny aby świętować rodzinne uroczystości. Wymaga trochę pracy ale wart jest poświęconego wysiłku gdy w mgnieniu oka znika z talerza i gdy każdy prosi o dokładkę. Podstawę kremu cytronowego czyli lemon curd można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce do tygodni. Zapraszam do wykonania!
Biszkopt
4 duże jajka
4 żółtka
320 g drobnego cukru do wypieków
160 g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 4 cytryn
Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki drobnego cukru do
wypieków
Białka oddzielić od żółtek. Białka
ubić na puszystą pianę, w trakcie ubijania dodawać partiami cukier. Następnie
dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Do masy jajecznej dodać mąki i proszek
do pieczenia i delikatnie wymieszać, tak aby białka nieopadły. Dno tortownicy
24c wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę biszkoptową. Piec w temperaturze
160 - 170 stopni przez około 35 - 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z
piekarnika opuścić na podłogę z około 30 cm. Pozostawić do ostygnięcia i
przekroić na 3 krążki.
Lemon curd - składniki na 3
szklanki
4 duże jajka
4 żółtka
320 g drobnego cukru do wypieków
160 g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 4 cytryn
Cytryny wyszorować, wyparzyć, skórkę otrzeć. W
rondelku roztrzepać jajka, żółtka i cukier do połączenia składników. Postawić
na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodać
masło, sok i skórkę z cytryny i mieszać do zagotowania i zgęstnienia kremu.
Przelać do wyparzonych słoiczków.
Nasączenie do
tortów
szklanka herbaty
cukier do smaku
likier cytrynowy
lub koniak lub inny alkohol
Dodatkowo
500 g serka
mascarpone
250 ml śmietanki
kremówki 36%
2 łyżki cukru
owoce
(truskawki, maliny, jeżyny, borówki, porzeczki.. po prostu wszystkie owoce
lata)
mięta świeża
srebrne kuleczki
Śmietanę kremówkę
ubijamy dodając cukier. W drugiej misce ucieramy mascarpone i następnie
dodajemy kremówkę oraz lemon curd. I tu uwaga możemy dodać całość bądź
stopniowo najpierw jedna szklanka próbujemy i decydujemy czy chcemy mniej lub
bardziej cytrynowy. Na końcu dodajemy śmietanę kremówkę i delikatnie mieszamy.
I składamy tort.. przekrojony blat
nasączamy. Wykładamy część kremu i posypujemy pokrojonym owocami u mnie były
truskawki. Następnie drugi blat i powtarzamy te same czynności. Kolejny blat,
który nasączamy i smarujemy krem górę i boki tortu. Pozostaje nam już tylko
dekoracja.. a to Wasza inwencja własna. Wg mnie najlepiej wyglądają na niej
świeże owoce i mięta. Smacznego!
Wspaniały tort!
OdpowiedzUsuń