Budyń jaglany

Ach ta kasza jaglana! Wszyscy się nią zachwycają.. że ona to i tamto i jeszcze tamto :) Tak jest zdrowa i polecana w diecie codziennej i daje doskonałe pole do popisu. U mnie na blogu znajdziecie trochę przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej ich pula ciągle się powiększa. Tym razem powiększy się o budyń jaglany. prosty do przygotowania i idealny do pracy na śniadanko. Polecam i zachęcam do wypróbowania. 

Czy wiecie że, kasza jaglana..
  • Według medycyny chińskiej, kasza jaglana wykazuje właściwości ocieplające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm.
  • Jest zasadotwórcza, przez co pomaga odkwasić organizm. Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej jest konieczne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
  • Jest lekkostrawna i zawiera wiele cennych składników odżywczych.
  • Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzem, mający leczniczy wpływ na stawy. Krzem poprawia mineralizację kości, zapobiega ich odwapnianiu i przyspiesza regenerację po urazach.
  • Krzem zapewnia także zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu.
  • Krzem wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Większość osób ma niedobory tego pierwiastka w organizmie z powodu nieprawidłowych nawyków żywieniowych i ograniczonej przyswajalności krzemu.
  • Kasza jaglana zawiera cenne witaminy z grupy B (B1, B2, B6).
  • Kasza jaglana dostarcza składników mineralnych: magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza.
  • Kasza jaglana zawiera witaminę E oraz lecytynę, poprawiające pamięć i koncentrację.
  • Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
1/4 szklanki wody
1/2 banana

Kaszę jaglaną należy dobrze opłukać na sicie w ciepłej wodzie, a następnie włożyć do rondelka i zalać 1/2 szklanki mleka i 1/4 szklanki wody. Gotować  pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu na małym ogniu aż kasza stanie się miękka, zajmie to ok. 15 minut. Miękką kaszę włożyć do pojemnika blendera, dodać resztę mleka, 1/2 obranego banana i zmiksować gładką masę. Przełożyć do miseczek lub od razu zapakować do śniadaniówki. Idealnie smakuje z letnimi owocami, z orzechami i miodem lub z tym wszystkim co lubicie.

Komentarze