Bananowo - serowa pieczona owsianka

Jakąś chwilę temu rozpoczęłam swoją przygodę z bento. Daleko mi do bento maniaczki ale muszę stwierdzić że przygotowywanie posiłków do pracy raz w tygodniu jest świetnym rozwiązaniem. W niedzielny poranek lub popołudnie wystarczy poświęcić 2 godziny i zrobić jedzenie na cały tydzień.
Oto jeden z przepisów, którym zainspirowałam się na blogu Filozofia Smaku. Moja fascynacja bento wzrasta więc nawet zaopatrzyłam się w książkę "Lunchbox  na każdy dzień. przepisy inspirowane japońskim bento" autorstwa Malwina Bareła. Naprawdę polecam ją zakupić i zapoznać się z podstawowymi zasadami a potem rozpocząć bentowanie.
Podaję Wam przepis na owsiankę bananowo - serowo z rodzynkami i czekoladą. Proste i pyszne śniadanko do pracy!
2 banany
2 jajka
250 g twarogu w kostce
4 łyżki cukru brązowego
2 łyżki rodzynek
1 łyżka czekoladowych groszków lub czekolady pokrojonej w kostkę
3/4 szklanki zwykłych płatków owsianych

W pojemniku blendera umieszczamy banany, jajka, twaróg, cukier. Miksujemy do połączenia. Dodajemy płatki owsiane, rodzynki, mieszamy. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego . Wierzch posypujemy czekoladowymi groszkami lub czekoladą - wciskając w masę. Owsiankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze