Zapiekanka z bakłażana z mięsem mielonym

Och ten bakłażan.. już nie raz gościł na moim blogu. Ostatnio bardzo go polubiłam. Nie sprawia wielu kłopotów w przygotowaniu. Można z nim eksperymentować. Może być podany sam lub z wieloma składnikami. Na zimno lub na ciepło. Zachwyca wszystkich. Jedzą go nawet te osoby, które się zarzekają że nie przepadają za nim. Do takich osób należy moja mama. Głosi że nie przepada a sama podaje gościom na przyjęciach:) Spróbujcie tego przepis, jest bardzo prosty. Polecam!

2 pokrojone w plastry bakłażany
1 pokrojona w plastry cukinia
3 pokrojone w plastry pomidory
cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku stare na drobnej tarce
2 papryczki chili pokrojone w drobną kostkę
mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
0,5kg mielonego mięsa
opakowanie startej mozzarelli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
świeża bazylia
sól, pieprz, kumin
olej
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy chili, cebulę i paprykę. Po około 5 minutach dodajemy mięso mielone i smażymy razem około 10minut, podczas smażenia dodajemy czosnek a pod koniec koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Odstawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy warstwę bakłażana. Wykładamy mięso.Przykrywamy plastrami pomidora. Solimy i pieprzymy. Na pomidorach układamy cukinię. Posypujemy świeżą bazylią, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Przykrywamy pozostałymi bakłażanami. Skrapiamy oliwą. Posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Na początku przykrywamy folią aluminiową, zostawiając przerwę aby folia nie dotykała sera. Folię zdejmujemy na około 10 minut przed końcem aby ser się przyrumienił. Proste? Tak! Smacznego.


 
  

Komentarze

  1. świetny pomysł na zapiekankę
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz