Szarlotka w krateczkę

Kiedyś taką robiła babcia i była to najlepsza szarlotka pod słońcem. Z jabłkami z ogrodu i jajkami zbieranymi własnoręcznie. To były czasy! Dziś babci już nie ma a wraz z nią nie ma już ogrodu i kurnika. Wspomnienie szarlotki pozostało choć moja smakuje inaczej niż babci. Szarlotkę można zrobić ale nigdy nie będzie to szarlotka babcina z krateczką. Jednakże polecam ją wszystkim jest naprawdę pyszna i prosta do zrobienia.
300 g mąki krupczatki 
150 g zimnego masła
70 g cukru pudru
3 żółtka

2 kg jabłek
3 łyżki cukru (ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jabłka)
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu

Do miski malaksera wsypać mąkę dodać cukier puder, pokrojone na małe kawałki, zimne masło, żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (1/3 i 2/3 ciasta). Mniejszą część wstawić do lodówki. Większą częścią ciasta wyłożyć posmarowaną masłem blaszkę (u mnie 17x27 cm), ponakłuwać widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na kawałki i przełożyć do dużego rondla i dusić. Ja lubię marmoladę jabłkową więc dusze dość długo, a dodatkowo babcia tak robiła w swojej wyjątkowej szarlotce więc inaczej być nie może. Jednak jeśli ktoś lubi aby były wyczuwalne kawałki jabłka robi to krócej. Następnie dodaję cukier i cynamon i jeszcze duszę przez jakąś chwilę. Ważne! Jabłka można przygotować dzień lub dwa przed zrobieniem szarlotki i trzymać w lodówce. Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) na około 15 minut. Podpieczony spód ciasta wyjąć z piekarnika. Na podpieczony spód wyłożyć jabłkowe nadzienie. Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na paski szerokości około 1,5 cm i ułożyć z nich kratkę na cieście. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Komentarze