Kasza jaglana... jeszcze nie dawno nawet za nią nie przepadałam. Zresztą nie tylko nią. W dzieciństwie w domu jadało się czasami kaszę gryczaną lub kaszę jęczmienną w krupniku. I to było właściwie na tyle. Z czasem gdy w sklepach pojawił się większy wybór kasz powoli częściej zaczeły zaglądać do mojej kuchni. Zajrzała też do niej i kasza jaglana i od tego czasu zagościła na stałe w mojej kuchni. Była już na śniadanie jako pyszna jaglanka z owocami. Była na wytrawnie jako dodatek do placuszków z kalafiorem czy brokułem. Była też świetnym dodatkiem do gulaszy zarówno wegetariańskich jak mięsnych. Polecam ją. Jest na prawdę super i ma wiele dobrych właściwości.
Wspomnę o kilku:
- jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego oraz tłuszczów nienasyconych,
- znajdziemy w niej błonnik oraz liczne witaminy m. in. z grupy B (B1, B2 i B6 i kwas foliowy),
- nie zawiera glutenu więc jest dobra w diecie bezglutenowej czy dla osób chorych na celiakię.
Wspomnę o kilku:
- jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego oraz tłuszczów nienasyconych,
- znajdziemy w niej błonnik oraz liczne witaminy m. in. z grupy B (B1, B2 i B6 i kwas foliowy),
- nie zawiera glutenu więc jest dobra w diecie bezglutenowej czy dla osób chorych na celiakię.
świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego (ok 10 g/100 g) oraz tłuszczów nienasyconych
http://bonavita.pl/kasza-jaglana-wartosci-odzywcze-wady-zastosowanie-i-przepisy
http://bonavita.pl/kasza-jaglana-wartosci-odzywcze-wady-zastosowanie-i-przepisy
świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego (ok 10 g/100 g) oraz tłuszczów nienasyconych
http://bonavita.pl/kasza-jaglana-wartosci-odzywcze-wady-zastosowanie-i-przepisy
http://bonavita.pl/kasza-jaglana-wartosci-odzywcze-wady-zastosowanie-i-przepisy
świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego
http://bonavita.pl/kasza-jaglana-wartosci-odzywcze-wady-zastosowanie-i-przepisy
http://bonavita.pl/kasza-jaglana-wartosci-odzywcze-wady-zastosowanie-i-przepisy
świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego
http://bonavita.pl/kasza-jaglana-wartosci-odzywcze-wady-zastosowanie-i-przepisy
http://bonavita.pl/kasza-jaglana-wartosci-odzywcze-wady-zastosowanie-i-przepisy
świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego
http://bonavita.pl/kasza-jaglana-wartosci-odzywcze-wady-zastosowanie-i-przepisy
Pamiętać należy jednak, że kasza ma wysoki indeks glikemiczny i z tego powodu nie jest dobra dla cukrzyków.http://bonavita.pl/kasza-jaglana-wartosci-odzywcze-wady-zastosowanie-i-przepisy
1 czerwona
cebula
3 ząbki
czosnku
250 g sera
halloumi
2 duże jajka
225 g
ugotowanej kaszy jaglanej
pęczek natki
pietruszki
pęczek
świeżej bazylii
1 łyżeczka
słodkiej papryki
8 łyżek
bułki tartej
sól, pieprz
oliwa
W misce
umieść starty na tarce ser halloumi, ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, pokrojoną
w kosteczkę cebulę, starty czosnek i posiekaną natkę pietruszki i bazylię oraz
przyprawy być lepiącą. Uformować z masy
20 niewielkich kulek – ważne, nie chciało mi się lepić kulek i zrobiłam większe
kotleciki, przy przewracaniu podczas pieczenia trochę się rozpadały a małe
kotleciki były wręcz idealne. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym przestaw
piekarnik na opiekanie i zrumieniaj keftedes przez 5-7 minut z każdej strony.
Podawaj sosem
tatziki lub sosem jogurtowo-czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz