Dutch baby czyli pieczony naleśnik

Dutch baby czyli pieczony naleśnik to pyszny prosty deser z jajek, mleka i mąki.W najprostszej, tradycyjnej wersji naleśnik dutch baby podajemy z kawałkiem masła, posypany cukrem pudrem i skropiony sokiem z cytryny. Ale możliwości jego podania są nieograniczone. Mogą być owoce, lody, sos czekoladowy, jogurt, słodka śmietanka...
Dutch baby czy jak kto woli to idealne jedzenie na upały. Może być i na ciepło i na zimno. Jest idealny jako drugie śniadanie do pracy. Każdy jest go w stanie zrobić. Po prostu polecam!
3 łyżki masła
3 duże jajka
szklanka mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
sezonowe owoce


Jajka, mleko i mąkę miksujemy przez kilka minut razem z cukrem i szczyptą soli. Ciasto nie powinno mieć grudek. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Formę żaroodporną smarujemy masłem i wlewamy do niej masę.
Pieczemy 20 do 30 minut. Po upływie 7-8 minut do trochę już ściętej masy dodajemy owoce (u mnie tym razem były borówki, wcześniejsza wersja to borówki i maliny ale był tak pyszny że nie zdążyłam zrobić zdjęcia:-)) Ciasto podczas pieczenia trochę urośnie a potem opadnie. Ja piekłam swojego naleśnika około 28 minut.
Podajemy posypany owocami i cukrem pudrem. Jest po prostu pycha!!!

Komentarze