Sezon na dynię trwa nadal. W tym roku zagościło w naszych lasach wyjątkowo
dużo pięknych grzybów, więc i z nimi można było poszaleć. Oczywiście można je
łączyć z dynią i poszerzać swój repertuar kulinarny. Tym razem na moim stole
zagościł przepyszny sos ze świeżych grzybów, zebranych rano w lesie. Co prawda
nie osobiście ale zawsze.
250 g leśnych grzybów
150 ml białego wina
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
100 ml śmietany 30%
sól, pieprz
tymianek
250 g leśnych grzybów
150 ml białego wina
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
100 ml śmietany 30%
sól, pieprz
tymianek
Grzyby oczyścić, opłukać. Oskrobać ogonki,
odciąć. Duże kapelusze podzielić na 2 lub 4 części, małe zostawić w
całości. Ogonki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni
rozpuścić masło podsmażyć cebulę, dodać po chwili grzyby i razem smażyć. Wlać
białe wino, tymianek, sól, pieprz i dusić aż odparuje. Na koniec dodać mąkę, po
chwili wlać śmietankę kremówkę. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas
mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz