Sos z grzybów w białym winie

Sezon na dynię trwa nadal. W tym roku zagościło w naszych lasach wyjątkowo dużo pięknych grzybów, więc i z nimi można było poszaleć. Oczywiście można je łączyć z dynią i poszerzać swój repertuar kulinarny. Tym razem na moim stole zagościł przepyszny sos ze świeżych grzybów, zebranych rano w lesie. Co prawda nie osobiście ale zawsze.

250 g leśnych grzybów
150 ml białego wina
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
100 ml śmietany 30%
sól, pieprz
tymianek
Grzyby oczyścić, opłukać. Oskrobać ogonki, odciąć. Duże kapelusze  podzielić na 2 lub 4 części, małe zostawić w całości. Ogonki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło podsmażyć cebulę, dodać po chwili grzyby i razem smażyć. Wlać białe wino, tymianek, sól, pieprz i dusić aż odparuje. Na koniec dodać mąkę, po chwili wlać śmietankę kremówkę. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek.  Smacznego!



Komentarze