Ciasto dyniowe z białą czekoladą

Na placuszkach, makaronie z dynią Marta nie przestała. O to jej ciasto z dynią i białą czekoladą. Na bieżąco donosiła iż ciasto jest fantastyczne (troszkę w innych słowach :-) na blogu nie wypada pisać) i ze wszyscy w pracy zachwyceni a ona dumna z siebie jest. Wiadomo! Jak coś się nam udaje to tylko zachwycać się trzeba!

250 g (250 ml) puree z pieczonej dyni
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka starta z 1 pomarańczy
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odłożyć.
Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z pomarańczy i wlać roztopione masło z cukrem, wymieszać, ostudzić. dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i znów wymieszać na jednolitą masę.
Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Polać białą czekolada.

Komentarze