Jedno ciasto na spotkanie rodzinne to za mało! Gwarantuję, że znikną oba. Sernik na zimno to idealne ciasto na upały jakie w tym roku odwiedziły nas w sierpniu choć oczywiście na wrześniowe popołudnie gdy za oknem pada i już tak gorąco nie jest to ciasto nadal jest idealne. Zresztą co by tu dużo pisać.
Prawdą jest jednak to, że ciasto wykonane własnoręcznie, nawet sernik na zimno jest idealnym deserem na spotkanie rodzinne. Zapraszam do własnoręcznego wykonania.
Prawdą jest jednak to, że ciasto wykonane własnoręcznie, nawet sernik na zimno jest idealnym deserem na spotkanie rodzinne. Zapraszam do własnoręcznego wykonania.
170 g ciastek kakaowych (użyłam
Łakotek czekoladowych)
50 g masła, roztopionego
50 g masła, roztopionego
250 g twarogu zmielonego
trzykrotnie (ja używam twarogu President z wiaderka)
250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) + 50 ml wody
350 - 400 g malin, borówki
2 opakowania galaretki malinowej
250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) + 50 ml wody
350 - 400 g malin, borówki
2 opakowania galaretki malinowej
Ciastka i masło umieścić
w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji
mokrego piasku. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam
spód. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód,
wyrównując łyżką.
W misie umieścić twaróg, serek
mascarpone, cukier puder i wanilię. Zmiksować do otrzymania jednolitej,
bezgrudkowej masy.
Żelatynę w proszku zalać 50 ml
zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewać,
mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdjąć z palnika i lekko
przestudzić. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej,
dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać. Tak zaprawioną
żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować do połączenia.
W osobnej misce umieścić schłodzoną
śmietanę kremówkę i ubić. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać z
masą serową.
Na spód ciasteczkowy wyłożyć
masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do lekkiego stężenia
masy.
Obie galaretki rozpuścić w połowie
wody sugerowanej na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.
Na stężałą masę serową wyłożyć
maliny i borówki. Na nie wylać niewielką część galaretki, schłodzić, następnie
bardzo delikatnie wylać pozostałą galaretkę. Schłodzić w lodówce,
najlepiej przez noc - sernik musi dobrze stężeć.
Komentarze
Prześlij komentarz