Sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie z galaretką

 Jedno ciasto na spotkanie rodzinne to za mało! Gwarantuję, że znikną oba. Sernik na zimno to idealne ciasto na upały jakie w tym roku odwiedziły nas w sierpniu choć oczywiście na wrześniowe popołudnie gdy za oknem pada i już tak gorąco nie jest to ciasto nadal jest idealne. Zresztą co by tu dużo pisać.
Prawdą jest jednak to, że ciasto wykonane własnoręcznie, nawet sernik na zimno jest idealnym deserem na spotkanie rodzinne. Zapraszam do własnoręcznego wykonania.


170 g ciastek kakaowych (użyłam Łakotek czekoladowych)
50 g masła, roztopionego
250 g twarogu zmielonego trzykrotnie (ja używam twarogu President z wiaderka)
250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) + 50 ml wody
350 - 400 g malin, borówki
2 opakowania galaretki malinowej

Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.
W misie umieścić twaróg, serek mascarpone, cukier puder i wanilię. Zmiksować do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.
Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować do połączenia.
W osobnej misce umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać z masą serową.
Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do lekkiego stężenia masy.
Obie galaretki rozpuścić w połowie wody sugerowanej na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. 
Na stężałą masę serową wyłożyć maliny i borówki. Na nie wylać niewielką część galaretki, schłodzić, następnie bardzo delikatnie wylać pozostałą galaretkę. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc - sernik musi dobrze stężeć.
 

Komentarze