Jakie
ciasto jest najlepsze na rodzinne spotkanie przy herbatce? Każde. Dawno
niewidziana ciocia, która przyjeżdża w odwiedziny wymaga odpowiedniej odprawy.
Jak jeszcze można błysnąć swoim talentem to w ogóle samo szczęście. Tym razem
też tak było:)
Mamy
teraz idealny czas na ciasta z owocami. Na straganach pełno różnych śliwek,
jabłek, gruszek. Gdzieś z obok maliny, jeżyny a nawet migną poziomki. Piękne
borówki i jagody. Wszystkie zachęcaj do zakupów a następnie do szaleństw
kulinarnych. I tak powstało to proste i pyszne ciasto. Zachęcam do zrobienia.
Na straganach targowych pełno jest śliwek!
3 duże jajka
200 g cukru (drobnego lub pudru)
250 g ricotty
50 ml oleju rzepakowego
świeżo starta skórka z 1 cytryny
300 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g śliwek np. węgierek
200 g cukru (drobnego lub pudru)
250 g ricotty
50 ml oleju rzepakowego
świeżo starta skórka z 1 cytryny
300 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g śliwek np. węgierek
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia. W drugiej misie umieścić jajka i cukier.
Ubić do powstania jasnej i puszystej mieszanki, która znacznie zwiększy swoją
objętość. Dodać serek ricotta, w trzech turach, ubijając po każdym dodaniu. W
powstałej mieszance nie powinno być grudek serka, mieszanka powinna być dobrze
zmiksowana i jednolita. Wlewać strużką olej, dodać otartą skórkę z cytryny
i miksować. Do masy serowej dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką do
połączenia się składników i otrzymania gładkiego ciasta. Powstanie dość gęste
ciasto. Powstałe ciasto przełożyć do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem
do pieczenia. Na wierzch wyłożyć śliwki, rozcięciem ku dołowi. Piec w
temperaturze 160ºC około 45 - 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz