Ciasto z ricottą i śliwkami


Jakie ciasto jest najlepsze na rodzinne spotkanie przy herbatce? Każde. Dawno niewidziana ciocia, która przyjeżdża w odwiedziny wymaga odpowiedniej odprawy. Jak jeszcze można błysnąć swoim talentem to w ogóle samo szczęście. Tym razem też tak było:)

Mamy teraz idealny czas na ciasta z owocami. Na straganach pełno różnych śliwek, jabłek, gruszek. Gdzieś z obok maliny, jeżyny a nawet migną poziomki. Piękne borówki i jagody. Wszystkie zachęcaj do zakupów a następnie do szaleństw kulinarnych. I tak powstało to proste i pyszne ciasto. Zachęcam do zrobienia. Na straganach targowych pełno jest śliwek!

3 duże jajka
200 g cukru (drobnego lub pudru)
250 g ricotty
50 ml oleju rzepakowego
świeżo starta skórka z 1 cytryny
300 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g śliwek np. węgierek

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W drugiej misie umieścić jajka i cukier. Ubić do powstania jasnej i puszystej mieszanki, która znacznie zwiększy swoją objętość. Dodać serek ricotta, w trzech turach, ubijając po każdym dodaniu. W powstałej mieszance nie powinno być grudek serka, mieszanka powinna być dobrze zmiksowana i jednolita. Wlewać strużką olej, dodać otartą skórkę z cytryny i miksować. Do masy serowej dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką do połączenia się składników i otrzymania gładkiego ciasta. Powstanie dość gęste ciasto. Powstałe ciasto przełożyć do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć śliwki, rozcięciem ku dołowi. Piec w temperaturze 160ºC około 45 - 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze