Serowy tort na zimno dla Anny. Prosty i smaczny. Efektowny. Zachwycający swoim widokiem. Ostatni goście powiedzieli, iż jest za ładny aby go zjeść. Szybko się robi choć musi postać całą noc w lodówce co by masa serowa dobrze stężałą. Przed podaniem nie pozostaje nam nic innego jak go pięknie ozdobić ulubionymi owocami, świeżymi kwiatami i mięta. Zapraszam na kawałeczek!
200g pełnoziarnistych ciastek
100g masła
400g białej czekolady
400g kremowego sera (użyłam sera z wiaderka, gotowego na sernik)
250g serka mascarpone
200g malin
200g czarnych jagód lub borówki amerykańskiej
4 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody
100g masła
400g białej czekolady
400g kremowego sera (użyłam sera z wiaderka, gotowego na sernik)
250g serka mascarpone
200g malin
200g czarnych jagód lub borówki amerykańskiej
4 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody
Tortownicę o
średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić i odstawić do
przestygnięcia. Herbatniki zemleć w blenderze. Dodać do nich roztopione masło i
wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i lekko docisnąć. Czekoladę
roztopić na parze (w misce nad gotującą się wodą) i odstawić do przestygnięcia,
ma mieć temperaturę pokojową, u mnie stygła około 35 minut. Do rondelka z grubym dnem wsypać żelatynę i
zalać ją 6 łyżkami zimnej wody, odstawić na 10 minut, aby napęczniała.
Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści i zdjąć z ognia. Oba
sery wymieszać mikserem na średnich obrotach. Do masy serowej stopniowo, ciągle
mieszając łyżką, wlać białą czekoladę. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki
serowej masy i wymieszać.
Rozmieszaną żelatynę wlać do reszty masy serowej z czekoladą i wymieszać łyżką. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać, wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem ozdobić owocami tak aby zachwycił biesiadników. Udało się i tym razem! Smakowało wszystkim!
Rozmieszaną żelatynę wlać do reszty masy serowej z czekoladą i wymieszać łyżką. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać, wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem ozdobić owocami tak aby zachwycił biesiadników. Udało się i tym razem! Smakowało wszystkim!
Komentarze
Prześlij komentarz