Piękny tort. Czy tak można powiedzieć o torcie? Ja tak mówię! Tort jest piękny,obłędnie smaczny, idealny bo nie za słodki. Znika w kilka chwil. Co prawda potrzeba trochę czasu i warto poświęcić czas na jego wykonanie ale czas spędzony nad jego przygotowaniem wart jest tego. Wszyscy się biją się o ostatni kawałek. Zrobiłam go już kilka razy i nigdy się nie nudzi.
No i tylko mam dwa zdjęcia robocze, bo tak szybko znikał, że po prostu nie zdążyłam zrobić tych ładniejszych. Mam nadzieję że te będą wystarczające.
Polecam bardzoooo gorąco!!!
No i tylko mam dwa zdjęcia robocze, bo tak szybko znikał, że po prostu nie zdążyłam zrobić tych ładniejszych. Mam nadzieję że te będą wystarczające.
Polecam bardzoooo gorąco!!!
Składniki na
ciasto czekoladowe:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 szklanka maślanki lub kefiru
1/2 szklanki (125 ml) oleju rzepakowego lub
słonecznikowego
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy
(bez fusów)
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiać mąkę,
kakao, sodę, proszek, sól. Do drugiej miski wlać maślankę, olej, jajka,
wanilię, dodać cukier. Roztrzepać rózgą kuchenną tylko do wymieszania się
składników. Dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia się
składników. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając dalej. Gotową masę przelać do
tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 40 - 45 minut lub do tzw.
suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Masa
kremowa:
750 g mascarpone
500 ml śmietany kremówki (ja używam Łowicza
36%)
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Mascarpone
przełożyć do jednej miski wraz z wanilią i wymieszać mikserem. W drugiej misce
ubić śmietanę kremówkę, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę dodać
do mascarpone i delikatnie wymieszać.
Ponadto:
dżem wiśniowy lub porzeczkowy
świeże jeżyny, borówki, truskawki, maliny
lub inne sezonowe owoce
jadalne kwiaty i mięta do przybrania
Składamy tort. Blat posmarowany dżemem, porcja bitej śmietany, drugi blat, dżem, bita śmietana, ostatni blat i cały tort smarujemy kremem. Wierzch tortu ozdabiamy owocami i przybieramy kwiatami i miętą. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz