Tort czekoladowy z owocami

Piękny tort. Czy tak można powiedzieć o torcie? Ja tak mówię! Tort jest piękny,obłędnie smaczny, idealny bo nie za słodki. Znika w kilka chwil. Co prawda potrzeba trochę czasu i warto poświęcić czas na jego wykonanie ale czas spędzony nad jego przygotowaniem wart jest tego. Wszyscy się biją się o ostatni kawałek. Zrobiłam go już kilka razy i nigdy się nie nudzi.
No i tylko mam dwa zdjęcia robocze, bo tak szybko znikał, że po prostu nie zdążyłam zrobić tych ładniejszych. Mam nadzieję że te będą wystarczające.
Polecam bardzoooo gorąco!!!


Składniki na ciasto czekoladowe:
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki kakao
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki soli
    1 szklanka maślanki lub kefiru
    1/2 szklanki (125 ml) oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    2 duże jajka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiać mąkę, kakao, sodę, proszek, sól. Do drugiej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię, dodać cukier. Roztrzepać rózgą kuchenną tylko do wymieszania się składników. Dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia się składników. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając dalej. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Masa kremowa:
    750 g mascarpone
    500 ml śmietany kremówki (ja używam Łowicza 36%)
    3-4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Mascarpone przełożyć do jednej miski wraz z wanilią i wymieszać mikserem. W drugiej misce ubić śmietanę kremówkę, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać.
Ponadto:
    dżem wiśniowy lub porzeczkowy
    świeże jeżyny, borówki, truskawki, maliny lub inne sezonowe owoce
    jadalne kwiaty i mięta do przybrania

Składamy tort. Blat posmarowany dżemem, porcja bitej śmietany, drugi blat, dżem, bita śmietana, ostatni blat i cały tort smarujemy kremem. Wierzch tortu ozdabiamy owocami i przybieramy kwiatami i miętą. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz