Wiem, że Wielkanoc już a nami ale nie udało
się wrzucić tego przepisu. Może on jednak doskonale nadawać się na każda inną
okazję. Po po prostu tarta idealna. Można na spód wyłożyć owoce zamiast
konfitury i przykryć kremem adwocatowym. Można położyć owoce na wierzchu razem
z bitą śmietaną. Można naprawdę zaszaleć. Zapraszam do wypróbowania. Szybkie,
proste i smaczne. Pojechało w podróż i smakowało wszystkim!
Składniki na kruche ciasto:
130 g masła,
zimnego
szczypta
soli
35 ml mleka,
zimnego
175 g mąki
pszennej
2 łyżki
cukru pudru
1 żółtko
Co by sobie ułatwić sprawę robię ciasto kruche w malakserze. Wrzucam wszystkie składniki, szybko miskusję. Wyjmuję, formuję kulę i wstawiam do lodówki aby schłodzić 60 minut.
Formę np. na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i
oprószyć mąką pszenną u mnie były aluminiowe formy. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i
wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone
ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na
papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola,
ryż).
Piekarnik nagrzać do 220C. Obniżyć temperaturę
piekarnika do 200C, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę
wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do
piekarnika i piec dodatkowe 10 - 12 minut, do zrumienienia spodu.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Krem advocatowy:
250 g serka
mascarpone, schłodzonego
100 ml
advocatu
150 g białej
czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej, przestudzonej - ale wciąż
płynnej
Serek mascarpone umieścić w naczyniu lub misie
miksera. Dodać advocaat i zmiksować na gładką masę, bez grudek. Dodać białą
czekoladę i zmiksować do połączenia.
Dodatkowo:
4 - 5 łyżek
konfitury z czarnej porzeczki
300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej
3 łyżki
cukru pudru
garstka
podprażonych płatków migdałowych
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć konfiturę,
rozprowadzić i wyrównać. Na wierzch wylać krem z advocaatem. Włożyć do lodówki
na 12 godzin lub na całą noc.
Przed wstawieniem do lodówki ozdobić wg uznania. Można tez w dniu podania przybrać bitą śmietaną i posypać prażonymi migdałami.
Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie, bo za słodkościami z dodatkiem advokata wprost przepadam :)
OdpowiedzUsuń