Mazurek z kremem z adwocatem



Wiem, że Wielkanoc już a nami ale nie udało się wrzucić tego przepisu. Może on jednak doskonale nadawać się na każda inną okazję. Po po prostu tarta idealna. Można na spód wyłożyć owoce zamiast konfitury i przykryć kremem adwocatowym. Można położyć owoce na wierzchu razem z bitą śmietaną. Można naprawdę zaszaleć. Zapraszam do wypróbowania. Szybkie, proste i smaczne. Pojechało w podróż i smakowało wszystkim!


Składniki na kruche ciasto:
    130 g masła, zimnego
    szczypta soli
    35 ml mleka, zimnego
    175 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
Co by sobie ułatwić sprawę robię ciasto kruche w malakserze. Wrzucam wszystkie składniki, szybko miskusję. Wyjmuję, formuję kulę i wstawiam do lodówki aby schłodzić 60 minut.
Formę np. na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną u mnie były aluminiowe formy. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Piekarnik nagrzać do 220C. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200C, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 12 minut, do zrumienienia spodu.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Krem advocatowy:
    250 g serka mascarpone, schłodzonego
    100 ml advocatu
    150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej, przestudzonej - ale wciąż płynnej
Serek mascarpone umieścić w naczyniu lub misie miksera. Dodać advocaat i zmiksować na gładką masę, bez grudek. Dodać białą czekoladę i zmiksować do połączenia.

Dodatkowo:
    4 - 5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
    300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    3 łyżki cukru pudru
    garstka podprażonych płatków migdałowych
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć konfiturę, rozprowadzić i wyrównać. Na wierzch wylać krem z advocaatem. Włożyć do lodówki na 12 godzin lub na całą noc.
Przed wstawieniem do lodówki ozdobić wg uznania. Można tez w dniu podania przybrać bitą śmietaną i posypać prażonymi migdałami.

Komentarze

  1. Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie, bo za słodkościami z dodatkiem advokata wprost przepadam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz