Drożdżówki z serem

W tym roku majówka nie popisała się pogodą. Nie szkodzi. Można ją było spędzić w miły towarzystwie, które mogło się raczyć pysznymi odrywanymi drożdżówkami z serem. Trochę pracy i uśmiech na twarzach biesiadników wynagradza wszystko. 
Przepis na ciasto drożdżowe poniżej jest wypróbowany i idealnie nadaje się drożdżówki, makowce, strucle, jagodzianki i wszystkie inne nadzienia, które przyjdą Wam do głowy. Znajdźcie chwilę czasu i zróbcie to na dzielne popołudnie.

6 żółtek
80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie kilka kropli ekstraktu z wanilii)
380 g mąki pszennej tortowej
190 ml ciepłego mleka
110 g masła, roztopionego i ostudzonego
opakowanie suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych

farsz
500g sera białego
2 garści rodzynek
2-3 łyżki drobnego cukru
1 żółtko
1 łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)


Do kubka skruszyć drożdże, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki- jeśli używamy suszonych to pomijamy te czynności, suszone dodajemy bezpośrednio do mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić na kilka minut do średnio gorącej wody aby ułatwić rozwój drożdży). Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół, łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę (naczynie z ciastem można wstawić na kilkanaście minut do średnio gorącej wody aby ułatwić wyrastanie). 
Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz. Ser biały rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, rodzynki, wanilię, jajko i wszystko mieszamy. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę serową i rozsmarowujemy ją. Następnie zwijamy ciasto w roladę. Kroimy na kawałki. Mi z tej porcji wyszło 12 odrywanych drożdżówek. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez około 30 - 35 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz