W tym roku majówka nie popisała się pogodą.
Nie szkodzi. Można ją było spędzić w miły towarzystwie, które mogło się raczyć
pysznymi odrywanymi drożdżówkami z serem. Trochę pracy i uśmiech na twarzach
biesiadników wynagradza wszystko.
Przepis na ciasto drożdżowe poniżej jest wypróbowany i idealnie nadaje się drożdżówki, makowce, strucle, jagodzianki i wszystkie inne nadzienia, które przyjdą Wam do głowy. Znajdźcie chwilę czasu i zróbcie to na dzielne popołudnie.
Przepis na ciasto drożdżowe poniżej jest wypróbowany i idealnie nadaje się drożdżówki, makowce, strucle, jagodzianki i wszystkie inne nadzienia, które przyjdą Wam do głowy. Znajdźcie chwilę czasu i zróbcie to na dzielne popołudnie.
6 żółtek
80 g
drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
ziarenka z 1
laski wanilii (ewentualnie kilka kropli ekstraktu z wanilii)
380 g mąki pszennej
tortowej
190 ml
ciepłego mleka
110 g masła,
roztopionego i ostudzonego
opakowanie suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
opakowanie suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
farsz
500g sera
białego
2 garści
rodzynek
2-3 łyżki
drobnego cukru
1 żółtko
1 łyżeczka
pasty waniliowej (opcjonalnie)
Do kubka skruszyć drożdże, wymieszać z 1/2
szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki- jeśli używamy
suszonych to pomijamy te czynności, suszone dodajemy bezpośrednio do mąki.
Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można
wstawić na kilka minut do średnio gorącej wody aby ułatwić rozwój drożdży).
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół,
łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą
mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie
odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia, na około 1 godzinę (naczynie z ciastem można wstawić na
kilkanaście minut do średnio gorącej wody aby ułatwić wyrastanie).
Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz. Ser biały rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, rodzynki, wanilię, jajko i wszystko mieszamy. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę serową i rozsmarowujemy ją. Następnie zwijamy ciasto w roladę. Kroimy na kawałki. Mi z tej porcji wyszło 12 odrywanych drożdżówek. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez około 30 - 35 minut.
Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz. Ser biały rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, rodzynki, wanilię, jajko i wszystko mieszamy. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę serową i rozsmarowujemy ją. Następnie zwijamy ciasto w roladę. Kroimy na kawałki. Mi z tej porcji wyszło 12 odrywanych drożdżówek. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez około 30 - 35 minut.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń