Moje pierwsze zetknięcie z nasionami szałwii hiszpańskiej. Zanim o nich to spójrzcie co ma chia w sobie, że świat się nimi zachwyca. A o to kilka faktów o chia:
puszka czystego, najlepiej ekologicznego mleczka kokosowego
50 ml dowolnego mleka roślinnego, polecam migdałowe
6 łyżki chia (1 łyżka to dzienna porcja dla dorosłego)
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu, wedle uznania
można dodać troszkę naturalnej startej laski wanilii
owoce/ bakalie/orzechy do podania
Do naczynia wlewamy oba rodzaje mleka, dodajemy miód, wsypujemy nasiona chia i wanilię jeśli mamy. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Przelewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki minimum na 4 godziny ale najlepiej na cała noc. Rano dodajemy ulubione owoce i zajadamy!
Poniżej podaję propozycję sos jabłkowy, doskonały w zimie gdy nie ma świeżych truskawek, malin czy borówek. Sos jest prosty i można go zrobić wcześniej.
2 twarde jabłka
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
szczypta gałki muszkatołowej
(opcjonalnie) łyżeczka miodu
(opcjonalnie) 2-3 łyżki wody
Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy wody. Po ściągnięciu z ognia dodajemy miód i mieszamy, można pominąć miód jeśli mamy słodkie jabłka. Odstawiamy do ostudzenia.
- Chia to źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna.
- Cechuje je duża zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny.
- Chia jest bogatym źródłem wapnia.
- Wspomaga nawilżanie organizmu ponieważ może zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi.
- Są polecane dla diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
- Nasiona chia stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach.
Porcja 15 g nasion Chia zawiera:
• 107 mg wapnia
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku
Ze względu na swoje różnorodne
właściwości, nasiona chia powinny znaleźć się w naszej codziennej
diecie. Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności
od potrzeby i upodobań:
- jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw
- dodatek do koktajli
- zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników
- do puddingów, sosów, zagęszczania zup
puszka czystego, najlepiej ekologicznego mleczka kokosowego
50 ml dowolnego mleka roślinnego, polecam migdałowe
6 łyżki chia (1 łyżka to dzienna porcja dla dorosłego)
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu, wedle uznania
można dodać troszkę naturalnej startej laski wanilii
owoce/ bakalie/orzechy do podania
Do naczynia wlewamy oba rodzaje mleka, dodajemy miód, wsypujemy nasiona chia i wanilię jeśli mamy. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Przelewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki minimum na 4 godziny ale najlepiej na cała noc. Rano dodajemy ulubione owoce i zajadamy!
Poniżej podaję propozycję sos jabłkowy, doskonały w zimie gdy nie ma świeżych truskawek, malin czy borówek. Sos jest prosty i można go zrobić wcześniej.
2 twarde jabłka
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
szczypta gałki muszkatołowej
(opcjonalnie) łyżeczka miodu
(opcjonalnie) 2-3 łyżki wody
Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy wody. Po ściągnięciu z ognia dodajemy miód i mieszamy, można pominąć miód jeśli mamy słodkie jabłka. Odstawiamy do ostudzenia.
A smakuje jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuń