Świąteczny tort piernikowy

Świąteczny tort na spotkanie wigilijne z przyjaciółmi. Pachnący, pierniczkowy z powidłami śliwkowymi własnej produkcji. Wymaga trochę pracy ale na pewno jest jej wart. Goście zachwyceni. każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Jako że nie lubię za słodkich deserów, tort nie jest mocno słodki. Oczywiście cukru można dodać więcej gdy wolicie torty bardziej słodkie. Warto się zaangażować i zrobić dla bliskich ten tort.


biszkopt piernikowy
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
125 g cukru
180 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki kakao

Dno oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm posmarować masłem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do miski. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie gęsta i lśniąca dodawać kolejno po jednym żółtku oraz miód; mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Zmniejszyć obroty robota i dodawać stopniowo suche składniki. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180°C przez 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto w formie upuścić na podłogę aby wyrównała się jego powierzchnia. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt przekroić na 4 równe blaty.

do przełożenia
300 g powideł śliwkowych

poncz
1 torebka czarnej herbaty
1 łyżeczka kawy
2 łyżeczki cukru
50 ml rumu

Zaparzyć mocną herbatę, dodać kawę oraz cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Dodać rum i połączyć. Gotowym ponczem nasączać blaty biszkoptu, a następnie przełożyć powidłami śliwkowymi.

krem piernikowy
150 ml kremówki 36%
200 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu

Kremówkę oraz przyprawy umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać mascarpone oraz cukier puder i dokładnie połączyć. Otrzymanym kremem pokryć wierzch oraz boki tortu.


Komentarze