Ciasteczkowanie zamiast pierniczkowania. Wszyscy pieką pierniczki, bo jak ktoś powiedziała to już świecka tradycja. A ja piekę proste i nie za słodkie ciasteczka z bakaliami. Idealne na święta gdy ma się ochotę na coś słodkiego ale nie za słodkiego. Polecam wszystkim. Są idealnie proste i szybko się robią. Zamiast bakali można dodać czekoladę. Zapraszam!
Składniki w temperaturze pokojowej
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
mix bakalii
Mąkę wymieszać z sodą i solą.
Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu
jajka przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki się połączą. Wsypać mąkę i
dokładnie, krótko wymieszać. Dodać bakalie, wymieszać.
Z ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachować odstępy. Piec w piekarniku
nagrzanym do temperatury180-190C przez 15-17 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz