Sałatka Cezar z kurczakiem

Czasami najprostsze dania są najlepsze i tym razem też tak było. Sałatka Cezar. Prostota - parę składników i danie idealne. Moja wersja ma dodatkowy składnik czyli grillowanego kurczaka. Nic dodać nic ująć. Idealne danie. Warto więc dowiedzieć się co nieco o pochodzeniu sałatki.

Głównymi składnikami sałatki w wersji klasycznej są sałata rzymska, grzanki i parmezan a za twórcę sałatki uważa się Caesara Cardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni. Jest to najpopularniejsza historia powstania sałatki Cezar, ale nie brakuje też innych wersji.
1/2 główki sałaty rzymskiej
8 łyżek tartego parmezanu lub grana padano
kawałek chleba
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
grilowana pierś kurczaka

Sos
4 łyżki majonezu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka sosu worcestershire
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotować sos: czosnek drobno posiekać, posolić i rozetrzeć na desce końcem noża. Włożyć do miski, dodać majonez, musztardę, sok z cytryny lub ocet winny i sos worcestershire. Wymieszać, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby solą.
Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Włożyć do salaterki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z sosem i połową tartego sera.
Pieczywo pokroić w kosteczkę, wrzucić na suchą patelnię i smażyć. Gdy grzanki będą już zrumienione zmniejszyć ogień do minimum, dodać łyżkę masła wymieszaną ze startym czosnkiem i mieszać aż grzanki pokryją się masłem czosnkowym. Grilowanego kurczaka pokroić na kawałki i ułożyć na sałacie, całość posypać resztą sera.

 

Komentarze