Czasami najprostsze dania są najlepsze i tym razem też tak było.
Sałatka Cezar. Prostota - parę składników i danie idealne. Moja wersja ma
dodatkowy składnik czyli grillowanego kurczaka. Nic dodać nic ująć. Idealne
danie. Warto więc dowiedzieć się co nieco o pochodzeniu sałatki.
Głównymi składnikami sałatki w wersji klasycznej są sałata rzymska,
grzanki i parmezan a za twórcę sałatki uważa się Caesara Cardiniego,
pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim
mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku
1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś
z tego, co mu zostało w spiżarni. Jest to najpopularniejsza historia powstania
sałatki Cezar, ale nie brakuje też innych wersji.
8 łyżek tartego parmezanu lub
grana padano
kawałek chleba
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
grilowana pierś kurczaka
Sos
4 łyżki majonezu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka sosu
worcestershire
sól i świeżo zmielony czarny
pieprz
Przygotować sos:
czosnek drobno posiekać, posolić i rozetrzeć na desce końcem noża. Włożyć do miski, dodać majonez, musztardę, sok z
cytryny lub ocet winny i sos worcestershire. Wymieszać, doprawić świeżo
zmielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby solą.
Sałatę opłukać, osuszyć i
pokroić na kawałki. Włożyć do salaterki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z
sosem i połową tartego sera.
Pieczywo pokroić w kosteczkę,
wrzucić na suchą patelnię i smażyć. Gdy grzanki będą już
zrumienione zmniejszyć ogień do minimum, dodać łyżkę masła wymieszaną ze
startym czosnkiem i mieszać aż grzanki pokryją się masłem czosnkowym. Grilowanego kurczaka pokroić na kawałki i ułożyć na sałacie, całość posypać resztą sera.
Komentarze
Prześlij komentarz