Sałatka z bobu, ziemniaków i boczku

Lato! Tyle fajnych produktów i owoce i warzywa. Nie wiadomo co wybierać. Tym razem padło na bób, młode ziemniaczki, młodą dymkę i boczek. Danie idealne i na lekki brunch, i na kolację i do pracy. Zasmakuje wszystkim i co najważniejsze nie jest skomplikowane. Zapraszam!

250 g młodego bobu (może być ze skórką)
2-3 młode ziemianki
pęczek dymki
2-3 łyżki pokrojonego i usmażonego boczku
sól, pieprz
oliwa
sok z cytryny

Młode zmienniaki i bób ugotować w osobnych garnkach. Dymkę pokroić. Wymieszać oliwę i sok z cytryny z odrobina soli i pieprzu. Ciepłe ziemniaki pokroić w kostkę, dodać bób. Może być obrany jak u mnie ale młody bób możemy też zjeść w łupniakach. Dodać podsmażony boczek, posypać częścią dymki, polać sosem i wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać resztą dymki.

Komentarze