Letnia tarta z owocami i lemon curd

Lato to idealny czas aby robić piękne desery. Desery pełne kolorów, lekkich smaków, Tak powstała piękna tarta na rodzinną imprezę. Jak ktoś powiedział jest zbyt piękna aby ją zjeść. Została zjedzona i również smakiem wzbudziła zachwyt biesiadników. Słodkie owoce, kruche ciasto i kwaskowaty krem połączenie banalnie proste a jakie idealne. Nic dodać, nic ująć.
krem:
2 duże jajka
2 żółtka
160 g drobnego cukru do wypieków
80 g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć.  W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier do połączenia składników. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Właściwie od razu można dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, których nie chcemy - przetrzeć przez sitko.

ciasto:
200 g mąki pszennej
120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
60 g cukru pudru
szczypta soli
2 - 3 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera i zmiksować. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia – samo dno. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto przykryć papier do pieczenia lub folią, a następnie wysypać groch, które obciążą ciasto.
Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 190ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut, do zrumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć, całkowicie wystudzić. Na ostudzony spód wyłożyć lemon curd wymieszany z jednym opakowaniem serka mascarpone (250 gr). Obłożyć owocami. U mnie tym razem były maliny, jeżyny, borówki i czerwone porzeczki a wszystko przybrane listkami mięty.



Komentarze