Ryba w mleku kokosowym

Banalnie proste a do tego cudowne danie. Nie trzeba posiadać nie wiadomo jakich zdolności kulinarnych. Nie trzeba mieć w domu nie wiadomo jakich produktów. Ponadto wszystkie składniki możemy dostać w każdym większym sklepie. Curry rybne  mleku kokosowym ma w sobie wiele aromatów i smaku. Jest proste a zachwyci każdego smakosza!
200 g białej zwartej ryby (u mnie tym razem była polędwica z dorsza)
puszka mleka kokosowego
żółta papryka
3 łyżki żółtej pasty curry
cebula
2 ząbki czosnku
dymka
1-2 czerwone papryczki chili
1-2 łyżki brązowego cukru
masło ghee

Cebulę, czosnek i chili kroimy w kostkę. Żółtą paprykę kroimy w kostkę. Rybę kroimy w 2,5 - 3 cm kawałki. Dymkę kroimy. W woku rozgrzewamy masło ghee. Dodajemy cebulę, czosnek, chili mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy 4 minuty. Następnie dodajemy pastę curry. Mieszamy i wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy solą i cukrem. Próbujemy czy czegoś nam nie brakuje. Możemy dodać więcej pasty jeśli trzeba. Wrzucamy rybę i gotujemy razem około 7 minut. Przekładamy do miseczki. Podajemy z ryżem. Smacznego!


Komentarze