Po prostu pycha! Proste, smaczne, przepyszne danie! Nic dodać nic ująć. Danie inspirowane przepisem z bloga Filozofia Smaku. Zrobione raz powraca stale i w moim menu jak i wszystkich osób co go spróbowały. Nie trzeba wielu składników. Nie trzeba wielu umiejętności kucharskich. Trzeba po prostu dobrych chęci i kilku składników. Zatem do dzieła!
2 średnie bataty
puszka cieciorki
puszka pomidorów krojonych
pół papryki
2 ząbki czosnku
1 cebula
kawałek startego imbiru
2-3 łyżeczki przyprawy curry
2 garści rodzynek
sól
olej lub masło ghee
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju lub maśle. Batata obieramy i kroimy w kostkę (tak około 2 cm) i dodajemy do cebuli. Paprykę kroimy w kostkę i również dodajemy do cebuli. Ścieramy imbir i czosnek na tarce i dodajemy do warzyw. Smażymy wszystko kilka minut. Następnie dodajmy puszkę pomidorów oraz 1/3 puszki wody. Doprawiamy curry oraz solą. Dusimy całość aż bataty będą miękkie. Pod koniec dodajemy cieciorkę i rodzynki. Razem gotujemy jeszcze około 5 minut.Gotowe. Możemy podać jako samodzielne danie jak również z ryżem.
2 średnie bataty
puszka cieciorki
puszka pomidorów krojonych
pół papryki
2 ząbki czosnku
1 cebula
kawałek startego imbiru
2-3 łyżeczki przyprawy curry
2 garści rodzynek
sól
olej lub masło ghee
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju lub maśle. Batata obieramy i kroimy w kostkę (tak około 2 cm) i dodajemy do cebuli. Paprykę kroimy w kostkę i również dodajemy do cebuli. Ścieramy imbir i czosnek na tarce i dodajemy do warzyw. Smażymy wszystko kilka minut. Następnie dodajmy puszkę pomidorów oraz 1/3 puszki wody. Doprawiamy curry oraz solą. Dusimy całość aż bataty będą miękkie. Pod koniec dodajemy cieciorkę i rodzynki. Razem gotujemy jeszcze około 5 minut.Gotowe. Możemy podać jako samodzielne danie jak również z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz