Ryż po arabsku z kurczakiem i orzechami

Coś ostatni mnie tu mało, choć to nie oznacza, że nie gotuję. Gotuje, gotuje... tylko jakoś czasu nie ma aby publikować przepisy. Tym razem przepis zainspirowany kuchnia arabską i blogiem www.blogsamar.com Polecam i blog i danie. Danie pyszne, aromatyczne i bardzo proste w wykonaniu. Zasmakuje wszytskim!

1 kurczak
warzywa do wywaru: marchewka, pietruszka, por, seler
2 szklanki ryżu
garść  drobnego makaronu
oliwa z oliwek
przyprawy: siedem przypraw libańskich (przepis poniżej), sól, pieprz, kurkuma
rodzynki
suszone morele
orzechy: piniowe, włoskie, laskowe, migdały

Ryż namaczamy w zimnej wodzie w osobnym naczyniu. Do garnka z wodą wrzucamy podzielonego na kawałki kurczaka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i wszystkie warzywa do wywaru. Gotujemy ok 2h na małym ogniu. Kurczaka wyjmujemy, studzimy. Mięso czyścimy ze skóry i kości, po czym rozdrabniamy na mniejsze części.
W suchym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, do której wrzucamy makaron. Energicznie mieszamy, żeby się zarumienił. Kiedy makaron się zarumieni wrzucamy rodzynki, pokrojone morele, przyprawy – sól, pieprz, siedem pieprzy, kurkuma oraz ryż. Wszystko mieszamy i zalewamy wywarem na wysokość 1 cm. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok 10-15 min na małym ogniu, do czasu aż ryż będzie miękki.
Orzechy laskowe i włoskie, płatki migdałowe prażymy. Kiedy orzechy nabiorą koloru zdejmujemy je z patelni i  przecinamy na mniejsze kawałki. Kurczaka możemy, ale nie musimy, podsmażyć posypując go delikatnie mieszanką siedmiu przypraw. Danie wykładamy na talerz  w następującej kolejności: ryż, kurczak, orzechy.

Mieszanka 7 przypraw libańskich
1 łyżka nasion kozieradki
1 łyżka ziela angielskiego
3/4 łyżki goździków
3/4 łyżki pieprzu w ziarnach
3/4 łyżki cynamonu mielonego
3/4 łyżki imbiru mielonego
1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
W moździerzu ucieramy kozieradkę, ziele angielskie, goździki i pieprz. Dodajemy cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy. Przesypujemy do słoiczka, zakręcamy. Przechowujemy w szafce kuchennej. Wykorzystujemy jako dodatek do mięs i warzyw. Na około pół kg mięsa używamy około 1 łyżeczki mieszanki 7 smaków.
 

Komentarze