Moje
pierwsze spotkanie z jarmużem. Może nie ostatnie ale jak na razie nie będziemy
się bardzo przyjaźnić. Nie jest zły i w połączeniu z makaronem nawet mi
smakował, ale jeszcze się nie zaprzyjaźniliśmy całkowicie. Ta przyjaźń
potrzebuje więcej czasu aby na dobre się rozwinąć. Jednakże to danie polecam
wszystkim. Jest naprawdę dobre.
Składniki na
2 porcje:
150 g
ulubionego makaronu
2 szklanki pociętego jarmużu
5 plasterków papryczki chili
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżeczki kaparów
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
olej lub oliwa
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki ajwaru
1/4 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki trzcinowego cukru
sól i czarny pieprz
2 szklanki pociętego jarmużu
5 plasterków papryczki chili
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżeczki kaparów
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
olej lub oliwa
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki ajwaru
1/4 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki trzcinowego cukru
sól i czarny pieprz
Jarmuż położyć
na sicie i przelać wrzątkiem. Na dnie rondelka rozgrzać
olej, dodać chili, czosnek oraz kapary i smażyć przez 1 minutę.
Po tym czasie dodać wędzoną paprykę, dokładnie zamieszać
i wsypać jarmuż. Smażyć wszystko przez 3 – 5 minut do czasu, aż
jarmuż zmięknie.
W międzyczasie
zagotować osoloną wodę na makaron i gotować go zgodnie
z instrukcjami na opakowaniu.
Do podsmażonego
jarmużu dodać pomidory oraz pozostałe składniki. Dusić wszystko
bez przykrycia przez 10 – 15 minut.
Ugotowany
makaron odcedzić i dodać do zredukowanego sosu. Delikatnie
wmieszać kluski w sos, pozwolić się gotować przez kolejne 2 – 3 minuty,
doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz