Brownie


Klasyka kuchni amerykańskiej. Pyszne, obłędnie czekoladowe, dekadenckie brownie. Jest niesamowite, smaczne, proste w wykonaniu. Nie znam chyba nikogo kto go nie lubi, a jeśli jest taki to niech żałuje. Ciasto warte grzechu. Potrzeba kilka składników i 40 minut. Można je przechowywać w metalowej puszcze w lodówce ale nie zawsze się to udaje. Jeśli się Wam uda to do porannej kawy jest idealne! Dla dzieci ze szklanką mleka:)
200 g masła
300 g gorzkiej czekolady 70%
3 jajka
270 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
135 g mąki
szczypta soli
opcjonalnie - 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć  papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka i na małym ogniu roztopić. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewać. W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, sól i grubo posiekane orzechy jeśli ich używamy, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Resztę czekolady zetrzeć na tarce lub posiekać w kosteczkę i posypać po wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 18 - 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.

Komentarze