Tort makowy z wiśniami

Święta, święta i już po. W końcu udało mi się podzielić się z Wami świątecznymi przepisami. Jednym z nich jest tort makowy inspirowany przepisem z Kwestia Smaku. Tort jest prosty i bardzo smaczny i do wykonania w karnawale. Polecam!


850 g masy makowej z bakaliami
4 łyżki kaszy manny (suchej)
6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
1 słoiczek konfitury wiśniowej z całymi owocami
1 szklanka wiśni z kompotu lub mrożonych
250 ml śmietanki kremowej do deserów 36%, bardzo zimnej
2/3 szklanki cukru pudru
500 g sera mascarpone (zimnego)
4 - 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
posiekane obrane orzechy laskowe
kilka łyżek kakao

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę makową wraz z bakaliami wymieszać z kaszą manną. Żółtka utrzeć na puszysty krem. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Połączyć masę makową z żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 - 45 minut. Ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone. Można upiec 1 - 2 dni wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego przekrojenia.
Zimną śmietankę kremową ubijać razem z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na sztywną i gęstą pianę, następnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować z ostudzoną kawą. Wstawić do i orzechy włoskie. Wstawić do lodówki na całą noc.

Komentarze