Święta, święta i już po. W końcu udało mi się podzielić się z Wami świątecznymi przepisami. Jednym z nich jest tort makowy inspirowany przepisem z Kwestia Smaku. Tort jest prosty i bardzo smaczny i do wykonania w karnawale. Polecam!
850 g masy
makowej z bakaliami
4 łyżki kaszy
manny (suchej)
6 dużych jajek
(w temperaturze pokojowej)
1 słoiczek
konfitury wiśniowej z całymi owocami
1 szklanka
wiśni z kompotu lub mrożonych
250 ml
śmietanki kremowej do deserów 36%, bardzo zimnej
2/3 szklanki
cukru pudru
500 g sera
mascarpone (zimnego)
4 - 5 łyżek
zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
posiekane
obrane orzechy laskowe
kilka łyżek
kakao
Tortownicę o
średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Masę makową wraz z bakaliami wymieszać z kaszą manną. Żółtka utrzeć na puszysty
krem. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Połączyć masę makową z
żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę wyłożyć do
przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 - 45
minut. Ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie
ostudzone. Można upiec 1 - 2 dni wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego
przekrojenia.
Zimną
śmietankę kremową ubijać razem z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na sztywną
i gęstą pianę, następnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować z ostudzoną kawą.
Wstawić do i orzechy włoskie. Wstawić do lodówki na całą
noc.
Komentarze
Prześlij komentarz