Kolejne ciasto świąteczne, które można przygotować w karnawale ale i na każdą inną okazję. Jest proste i szybko się robi. Porcja jest na tortownice 23cm. Można też zrobić w wersji muffinkowej. Naprawdę polecam!
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
¾ szklanki cukru (można całą, gdy ktoś lubi słodsze)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3 jajka
½ szklanki oleju
1 szklanka mleka
½ słoika dżemu z czarnych porzeczek (u mnie ok. 150 g)
Do miski przesiewam mąkę i kakao, dodaję proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do pierników. Mieszamy. Jajka lekko ubijamy z cukrem. Wlewamy olej, potem dodajemy mleko, na koniec dodajemy dżem z czarnej porzeczki. Łączymy mokre i suche składniki, mieszamy mikserem ja zrobiłam ciasto w malakserze dodając po kolei składniki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
¾ szklanki cukru (można całą, gdy ktoś lubi słodsze)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3 jajka
½ szklanki oleju
1 szklanka mleka
½ słoika dżemu z czarnych porzeczek (u mnie ok. 150 g)
Do miski przesiewam mąkę i kakao, dodaję proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do pierników. Mieszamy. Jajka lekko ubijamy z cukrem. Wlewamy olej, potem dodajemy mleko, na koniec dodajemy dżem z czarnej porzeczki. Łączymy mokre i suche składniki, mieszamy mikserem ja zrobiłam ciasto w malakserze dodając po kolei składniki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz