Czas dyni trwa. Pojawiają się jej różne ciekawe odmiany a tym samym pojawia się chęć eksperymentowania. Tym razem powstał pyszny sernik musem dyniowym. Przepis na ten sernik pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Nie jest mój ale wart jest grzechu. Naprawdę polecam wszystkim jego wypróbowanie. Smakuje obłędnie!
Upiec dynię,
zmiksować na puree. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce
przez ok. pół godziny.
Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód wylepić ciastem i wstawić do nagrzanego się piekarnika do 180 stopni C i piec przez 15 minut.
Zmiksować twaróg z mascarpone, ostudzonym puree dyniowym, cukrem, budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Następnie dodać roztopioną czekoladę i skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować.
Masę serową wyłożyć na spód i piec przez ok. 35 minut do ścięcia się masy. Powidła zagotować z sokiem z pomarańczy, wylać na sernik. Jeśli powidła nie mają gładkiej konsystencji, można je wcześniej zmiksować.
Spód
100 g mąki
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru
70 g zimnego masła
Masa serowa
500 g zmielonego twarogu
250 g mascarpone
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy (proszek)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
100 g białej czekolady
skórka starta z 1 pomarańczy
2 jajka
Dekoracja
130 g powideł śliwkowych
5 łyżek soku z pomarańczy
Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód wylepić ciastem i wstawić do nagrzanego się piekarnika do 180 stopni C i piec przez 15 minut.
Zmiksować twaróg z mascarpone, ostudzonym puree dyniowym, cukrem, budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Następnie dodać roztopioną czekoladę i skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować.
Masę serową wyłożyć na spód i piec przez ok. 35 minut do ścięcia się masy. Powidła zagotować z sokiem z pomarańczy, wylać na sernik. Jeśli powidła nie mają gładkiej konsystencji, można je wcześniej zmiksować.
Komentarze
Prześlij komentarz