Sandacz zapiekany z cukinią i pomidorem

Zbliżają się święta i można eksperymentować trochę z rybami aby Wigilijnym stole zagościło danie idealne. Ryby prócz tego , że to danie idealne na Wigilię, mają też dużo zalet. Warto naprawdę wprowadzić je do swojego jadłospisu. Inspiracja z bloga Kwestia Smaku:) Spójrzcie na to, informacja pochodzi z serwisu polki.pl

1. Wzmacniają serce
Są najbogatszym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Pod tym względem przodują łosoś, tuńczyk, makrela, śledź. Wystarczy zjeść 80 g łososia wędzonego, by dostarczyć tyle kwasów omega-3, ile potrzebujesz każdego dnia. Obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i lipidów, rozszerzają naczynia krwionośne, zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Działają też przeciwzapalnie, łagodząc objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.

2. Dbają o linię
Porcja (150 g) dorsza pieczonego ma zaledwie 110 kcal, to prawie cztery razy mniej niż porcja pieczonej szynki wieprzowej. Co więcej, dostarcza ona tyle jodu, ile potrzebujesz każdego dnia. Ten zaś przyspiesza przemianę materii. Jeśli walczysz z nadwagą, możesz jeść tłuste ryby morskie. Zawarte w nich tłuszcze hamują apetyt, wspomagając odchudzanie.

3. Opóźniają starzenie się
Pieczone w folii, gotowane lub duszone są lekkostrawne, mają sporo łatwo przyswajalnego białka oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A (poprawia kondycję skóry), D (wzmacnia kości i zęby) oraz E (usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki). Dlatego ryby warto podawać osobom w podeszłym wieku.

4. Koją nerwy
Chude ryby słodkowodne zwiększają poziom serotoniny (hormonu szczęścia), działają antydepresyjnie. Mają też witaminy z grupy B (wspomagają pracę 50układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację). Po ryby sięgaj więc częściej jesienią i zimą, gdy dopada cię chandra.

100g ugotowanego brązowego ryżu
500 g filetów z sandacza
2 pomidory
mała cukinia
świeży tymianek
pasta ajvar
oliwa
sól, pieprz
2 łyżki sosu sojowego
papier do pieczenia

Sandacza pokroić na 4 równe kawałki. Pomidory i cukinię pokroić na cienkie plasterki. Przygotować 4 kawałki papieru do pieczenia. Ugotowany ryż wymieszać z sosem sojowym.
Rozłożyć papier, na każdym kawałku położyć porcję ryżu. Następnie porcję ryby. Skropić ją oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Posmarować pastą ajvar. Na wierzchu położyć po kilka plasterków cukinii oraz pomidora i gałązki tymianku. Zawinąć dokładnie tak aby powstały paczuszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Pyszne danie gotowe!

Komentarze