Zbliżają się święta i można eksperymentować trochę z rybami aby Wigilijnym stole zagościło danie idealne. Ryby prócz tego , że to danie idealne na Wigilię, mają też dużo zalet. Warto naprawdę wprowadzić je do swojego jadłospisu. Inspiracja z bloga Kwestia Smaku:) Spójrzcie na to, informacja pochodzi z serwisu polki.pl
1. Wzmacniają serce
100g ugotowanego brązowego ryżu
500 g filetów z sandacza
2 pomidory
mała cukinia
świeży tymianek
pasta ajvar
oliwa
sól, pieprz
2 łyżki sosu sojowego
papier do pieczenia
Sandacza pokroić na 4 równe kawałki. Pomidory i cukinię pokroić na cienkie plasterki. Przygotować 4 kawałki papieru do pieczenia. Ugotowany ryż wymieszać z sosem sojowym.
Rozłożyć papier, na każdym kawałku położyć porcję ryżu. Następnie porcję ryby. Skropić ją oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Posmarować pastą ajvar. Na wierzchu położyć po kilka plasterków cukinii oraz pomidora i gałązki tymianku. Zawinąć dokładnie tak aby powstały paczuszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Pyszne danie gotowe!
1. Wzmacniają serce
Są
najbogatszym źródłem niezbędnych nienasyconych
kwasów tłuszczowych omega-3. Pod tym względem przodują łosoś, tuńczyk, makrela, śledź.
Wystarczy zjeść 80 g łososia wędzonego, by dostarczyć tyle kwasów omega-3, ile
potrzebujesz każdego dnia. Obniżają
ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i lipidów, rozszerzają naczynia krwionośne,
zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Działają też przeciwzapalnie, łagodząc objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.
2. Dbają o linię
Porcja (150
g) dorsza pieczonego ma zaledwie 110 kcal, to prawie cztery razy mniej niż
porcja pieczonej szynki wieprzowej. Co więcej, dostarcza ona tyle jodu, ile
potrzebujesz każdego dnia. Ten zaś
przyspiesza przemianę materii. Jeśli walczysz z nadwagą, możesz jeść tłuste ryby morskie. Zawarte w nich
tłuszcze hamują apetyt, wspomagając
odchudzanie.
3. Opóźniają starzenie się
Pieczone w
folii, gotowane lub duszone są lekkostrawne,
mają sporo łatwo przyswajalnego białka
oraz witaminy rozpuszczalne w
tłuszczach: A (poprawia
kondycję skóry), D (wzmacnia
kości i zęby) oraz E (usuwa z
organizmu szkodliwe wolne rodniki). Dlatego ryby warto podawać osobom w
podeszłym wieku.
4. Koją nerwy
Chude ryby
słodkowodne zwiększają poziom
serotoniny (hormonu szczęścia), działają antydepresyjnie. Mają też witaminy
z grupy B (wspomagają pracę 50układu nerwowego, poprawiają pamięć i
koncentrację). Po ryby sięgaj więc częściej jesienią i zimą, gdy dopada cię
chandra.
100g ugotowanego brązowego ryżu
500 g filetów z sandacza
2 pomidory
mała cukinia
świeży tymianek
pasta ajvar
oliwa
sól, pieprz
2 łyżki sosu sojowego
papier do pieczenia
Sandacza pokroić na 4 równe kawałki. Pomidory i cukinię pokroić na cienkie plasterki. Przygotować 4 kawałki papieru do pieczenia. Ugotowany ryż wymieszać z sosem sojowym.
Rozłożyć papier, na każdym kawałku położyć porcję ryżu. Następnie porcję ryby. Skropić ją oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Posmarować pastą ajvar. Na wierzchu położyć po kilka plasterków cukinii oraz pomidora i gałązki tymianku. Zawinąć dokładnie tak aby powstały paczuszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Pyszne danie gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz