Orzechowiec

Orzechowiec...ciasto doskonałe na Boże Narodzenie. Przepis mam od dawna ale jakoś nie było czasu aby samej się za to zabrać. Ciasto jest proste i bardzo smaczne. Teraz była okazja i w końcu udało mi się je zrobić i jest pyszne! Zapraszam do upieczenia, będzie idealne na Święta i orzechy i miód:)

750 g mąki
3/4 cukru
2 łyżki miodu
3 całe jaja
20 dag margaryny
2 łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyżkach mleka
Masa orzechowa
30 dag wyłuskanych orzechów
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki masła
2 łyżki miodu

Masa budyniowa
kostka masła
cukier waniliowy
1,5 szkl. mleka
1 średnie łyżki mąki
2 budynie śmietankowe
3/4 szkl. cukru,
1 cytryna 
Z podanych składników na ciasto szybko je zagnieść. Podzielić na dwie części. Jedną upiec (blaszka 40 na 25cm) w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Rozpuścić w garnku masło w raz z cukrem  i miodem. Do rozpuszczonej masy dodać posiekane orzechy. Wszystko razem podgrzewać kilka minut.
Upiec drugą porcję ciasta. Przed pieczeniem pokryć ciasto masą orzechową. Całość piec w 180 stopniach przez 15 minut.
Oba blaty ostudzić.
W pół szklanki mleka rozpuścić budynie oraz mąkę. W garnku zagotować mleko wraz z cukrem po czym wlać rozpuszczony budyń i ugotować na gęsto. Po wystudzeniu dodawać po 1 łyżce do utartego masła i dalej ucierać na jednolitą masę. Na koniec dodać sok z cytryny.
Rozsmarować krem na cieście bez orzechów i przykryć ciastem z orzechami. Przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Najlepszy jest czwartego dnia po upieczeniu.

Komentarze