Ketchup domowej produkcji

Czas na przetwory rozpoczął się. W związku z tym nie było chwili aby wrzucać wpisy na bloga. A powstał ketchup, sałatka z cukinii, cukinię na ostro chutney śliwkowy, chutney agrestowy. Tym razem zapraszam na ketchup:)

4 kg pomidorów
2 cebule
3-4 papryczki chili
100g brązowego cukru
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki wędzonej
150 ml octu winnego z czerwonego wina
2 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka gorczycy
kilka goździków
kilka ziarenek ziela angielskiego
opcjonalnie 4 wędzone śliwki
olej

Pomidory umyć i pokroić na kawałki. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć czosnek oraz drobno pokrojone chili. Dodać pokrojone pomidory i dusić około 30 minut. Następnie dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek i nie przetartych do końca skórek. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, octami i papryką. Wymieszać. Gotować na małym ogniu przez co najmniej 3 godziny albo dłużej w zależności od tego jak gęsty chcecie mieć ketchup. Mi to zajęło w sumie 3 dni, każdego po godzince. W tym sezonie zdążyłam już ketchup zrobić dwa razy gdyż szybko ubywało słoiczków. Zimą jak znalazł. Z dodatkowych zastosowań - idealny do domowej pizzy:)




Komentarze

Prześlij komentarz