Chutney ze śliwek

Moje eksperymenty kulinarne. Lubię gotować i kombinować w kuchni. Tym razem powstał chutney śliwkowy idealny do mięs na zimno i pasztetów. Można też zjeść do mięs z grilla. Polecam. Naprawdę ma ciekawy smak:-)

1,5 kg śliwek 
300 g czerwonej cebuli
200 g rodzynek
150 ml czerwonego wytrawnego wina
60 ml octu balsamicznego
50 g miodu
50 g cukru muscovado
4 łyżeczki przyprawy garm masala
1,5 łyżeczki białej gorczycy
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu kajeńskiego

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić na 4-6 mniejszych części. Cebulę drobno poszatkować. Wszystkie składniki umieścić w rondlu i smażyć na wolnym ogniu aż masa dobrze zgęstnieje, regularnie mieszając (u mnie trwało to nieco ponad godzinę). Następnie przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować jak zazwyczaj.


Komentarze