Tarta z cukinią, kurczakiem i ricottą

Ma być szybko i smacznie. Inaczej niż zawsze. Wykorzystując warzywa z targu. Łącząc smaki. Tarta to dobre rozwiązanie na obiad do pracy. Starczy na 2 - 3 obiady. Wystarczy zmienić surówkę i za każdym razem mamy inny obiad. Naprawdę warto ją zrobić. Będzie równie doskonała na obiad dla gości. Polecam!

ciasto:
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
3/4 kostki (150 g) zimnego masła
3 łyżki zimnej śmietany 30 proc (lub wody)
sól

farsz:
1 cukinia
1 opakowanie (250 g) sera ricotta
2 jajka
1 łyżka ajwaru
mała pierś kurczaka pokrojona w cienkie plasterki
cebula pokrojona w plasterki
4 gałązki świeżego oregano
sól
pieprz
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać całość nożem, następnie dodać śmietanę i szybko zagnieć dość zwarte, ale elastyczne ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją, zawiną w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Widelcem podziurkuj spód ciasta, przykryj je papierem do pieczenia, wsyp suchą fasolę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz z obciążeniem 15 minut, wyjmij z pieca i ostudź (ale nie wyjmuj z formy).
Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry. Ser wymieszać z ajwarem i jajkami, doprawić solą i pieprzem. Masę rozsmarować na spodzie podpieczonego ciasta, a na wierzch ułóż plastry cukinii i gałązki oregano. Pomiędzy plastrami cukinii ułożyć pokrojone w plasterki piersi kurczaka i cebuli. Doprawić solą, pieprzem i wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 25 minut, aż ricotta się zetnie, a cukinia lekko przyrumieni.Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz