Pierogi z bobem


W te wakacje zafascynował mnie bób i często gościł w moim menu. Były sałatki, tarty, pierogi był też sam bez niczego prosto z garnka:) Prosty w obróbce i smaczny. Tym razem były pierogi i muszę przyznać, że były pyszne. Podane prosto z wody czy odsmażone. Polecam, a szczególnie po tym jak przeczytałam jak wartościowy jest bób.

ciasto na pierogi (przepis znajdziecie na blogu lub zróbcie pierogi z własnego przepisu)
około 700g ugotowanego bobu
3 łyżki parmezanu
3 łyżki śmietany 18%
cebula
boczek
czosnek
sól, pieprz
Cebulkę drobno i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Boczek pokroić w drobną kostkę i i podsmażyć razem z cebulą. Ostudzić. Bób zmiksować na pastę. Dodać śmietanę i parmezan, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ostudzona cebulkę z boczkiem. połączyć składniki. Spróbować i wtedy doprawić.
Ciasto rozwałkować. Ja nie wałkuję cienko, wolę grubsze pierogi. Nałożyć sporą porcję farszu i skleić pierog. Powtarzamy tak aż skończy się nam farsz:) Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy. Podajemy okraszone boczkiem z cebulką. Smacznego!

Komentarze