Szybkie ciasto na letnie upały. Można przygotować kilka wersji w zależności od tego jakie owoce są w danej chwili kupienia na targu. Co prawda ciasto trzeba zrobić wieczór wcześniej albo w dniu podania ale rano gdyż wymaga dobrego schłodzenia i tego aby żelatyna zrobiła to co trzeba:) Mój przepis jest na tortownicę o średnicy 16 cm.
320 g jogurtu greckiego
120 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
100 g herbatników
50 g masła
tuskawki
galaretka truskawkowa
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć dno tortownicy. Odstawić do schłodzenia. Rozpuścić żelatynę. Do miski wlać kremówkę i ubić pianę. D drugiej miski przełożyć jogurt, wlać żelatynę i wymieszać. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie całość wymieszać. Przełożyć na herbatnik. W masę powsadzać truskawki (można pominąć). Odstawić do lodówki.
Obrane truskawki zmiksować, przetrzeć przez sitko. Rozpuścić galaretkę, ale w połowie wody podanej w przepisie. Lekko studzić i wymieszać z musem truskawkowym. Schłodzić. Jak będzie już lekko stężała wylać na masę jogurtową. Odstawić na całą noc do lodówki.
320 g jogurtu greckiego
120 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
100 g herbatników
50 g masła
tuskawki
galaretka truskawkowa
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć dno tortownicy. Odstawić do schłodzenia. Rozpuścić żelatynę. Do miski wlać kremówkę i ubić pianę. D drugiej miski przełożyć jogurt, wlać żelatynę i wymieszać. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie całość wymieszać. Przełożyć na herbatnik. W masę powsadzać truskawki (można pominąć). Odstawić do lodówki.
Obrane truskawki zmiksować, przetrzeć przez sitko. Rozpuścić galaretkę, ale w połowie wody podanej w przepisie. Lekko studzić i wymieszać z musem truskawkowym. Schłodzić. Jak będzie już lekko stężała wylać na masę jogurtową. Odstawić na całą noc do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz