Trochę
spóźniony przepis:) ale sprawdzony i idealny aby wypełnić jagodami, wiśniami,
śliwką czy innym pysznym owocem. Moje są z makiem.
50 g
świeżych drożdży
6 żółtek
80 g
drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
ziarenka z 1
laski wanilii (ewentualnie kilka kropli ekstraktu z wanilii)
380 g mąki
pszennej tortowej
190 ml
ciepłego mleka
110 g masła,
roztopionego i ostudzonego
owoce
Do kubka
skruszyć drożdże, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2
łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
(kubek można wstawić na kilka minut do średnio gorącej wody aby ułatwić rozwój drożdży).
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół,
łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą
mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie
odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia, na około 1 godzinę (naczynie z ciastem można wstawić na
kilkanaście minut do średnio gorącej wody aby ułatwić wyrastanie). Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Ciasto
rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, wycinać okrągłe
placki. Na każdy nałożyć np 3 łyżeczki jagód i zlepić. Można nadać kształt
kuli, można zwinąć i nadać kształt jagodzianki. Odstawić na 30 minut do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni,
wstawić ciasto i piec przez około 40 - 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz