Jak wspominałam same pyszności na targu. Tym razem w koszyczku wylądowała w koszyczku młoda kapusta i szparagi. Nawet mojemu towarzyszowi smakowało. Tym bardziej, że gotując zapomniałam iż nie lubi pęczaku a teraz talerz świecił pustkami i danie zdobyło same komplementy. To naprawdę coś! Gotujcie! Idealne do pracy. A do tego koktajl z mango i truskawek.
pół szklanki kaszy pęczak
pół szklanki kaszy pęczak
oliwa
cebula
pierś z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
1 szklanka bulionu drobiowego lub rosołu
1/3 główki młodej kapusty (2 szklanki poszatkowanej)
1/2 pęczka szparagów
3 łyżki młodego szczypiorku
pierś z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
1 szklanka bulionu drobiowego lub rosołu
1/3 główki młodej kapusty (2 szklanki poszatkowanej)
1/2 pęczka szparagów
3 łyżki młodego szczypiorku
sól, pieprz, suszony tymianek
Na dużą patelnię
wlać łyżkę oliwy, wsypać kaszę i podsmażać ją, od czasu do czasu zamieszać.
Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną na kawałeczki pierś z
kurczaka. Doprawić pieprzem i obsmażać przez ok. 3 minuty. Mięso skropić sosem
sojowym i jeszcze przez chwilę razem podsmażać. Wymieszać składniki na
patelni i wlać gorący bulion. Po zagotowaniu przykryć pokrywą i
gotować przez ok. 20 minut. Kapustę umyć i
posiekać na cienkie paseczki. Włożyć na patelnię, wymieszać, przykryć i gotować
przez 2 minuty. Szparagi umyć, odłamać twarde i grubsze końce, łodyżki pokroić na ukos na
ok. 2 mm plasterki, główki zachować w całości. Dodać do potrawy, wymieszać,
przykryć i gotować przez ok. 3 minuty. Zdjąć pokrywę i podgrzewać jeszcze bez
przykrycia przez ok. 2 - 3 minuty. Posypać szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz