Pęczotto z kurczakiem

Jak wspominałam same pyszności na targu. Tym razem w koszyczku wylądowała w koszyczku młoda kapusta i szparagi. Nawet mojemu towarzyszowi smakowało. Tym bardziej, że gotując zapomniałam iż nie lubi pęczaku a teraz talerz świecił pustkami i danie zdobyło same komplementy. To naprawdę coś! Gotujcie! Idealne do pracy. A do tego koktajl z mango i truskawek.


pół szklanki kaszy pęczak
oliwa 
cebula
pierś z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
1 szklanka bulionu drobiowego lub rosołu
1/3 główki młodej kapusty (2 szklanki poszatkowanej)
1/2 pęczka szparagów
3 łyżki młodego szczypiorku 
sól, pieprz, suszony tymianek


Na dużą patelnię wlać łyżkę oliwy, wsypać kaszę i podsmażać ją, od czasu do czasu zamieszać. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną na kawałeczki pierś z kurczaka. Doprawić pieprzem i obsmażać przez ok. 3 minuty. Mięso skropić sosem sojowym i jeszcze przez chwilę razem podsmażać. Wymieszać składniki na patelni i wlać gorący bulion. Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 20 minut.  Kapustę umyć i posiekać na cienkie paseczki. Włożyć na patelnię, wymieszać, przykryć i gotować przez 2 minuty. Szparagi umyć, odłamać twarde i grubsze końce, łodyżki pokroić na ukos na ok. 2 mm plasterki, główki zachować w całości. Dodać do potrawy, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 3 minuty. Zdjąć pokrywę i podgrzewać jeszcze bez przykrycia przez ok. 2 - 3 minuty. Posypać szczypiorkiem.


Komentarze