Placuszki z maki jaglanej z truskawkami



Zdrowo i smacznie. Czy potrzebujemy czegoś jeszcze? Ja nie. Wszystkim zasmakuje. Są szybkie w przygotowaniu i tak samo szybko znikają. Może je podawać z czym tylko dusza zapragnie. U mnie z truskawkami, jako, że sezon truskawkowy w pełni i jogurtem. Może być cukier puder. Maliny i jogurt. Borówki i jogurt. Dowolność!


Składniki (na około 10-13 sztuk)

1 szklanka mąki jaglanej
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
1 łyżeczka stopionego masła lub oleju (opcjonalnie)


Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy jogurt, cukier, ekstrakt, jajko i olej/masło. Łączymy składniki przy pomocy ręcznej trzepaczki lub miksera. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Na patelnię wylewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na niedużym ogniu do zrumienienia a następnie placuszki odkładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z truskawkami, polane jogurtem.

Komentarze