Idealne ciasto truskawkowe

To było to! Ciasto truskawkowe idealne jest po prostu idealne. Dobre na upał, dobre z lemoniadą truskawkową, dobre jedzone w samotności i towarzystwie, dobre na smutki! Tak proste. Tak smaczne. Tak idealne. Truskawki! I nic więcej nie trzeba. Ach ten sezon! Wypróbujcie je! To porcja jest nie duża ale w sam raz na 4 głodomorów. Zapraszam

120 g mąki
100 g masła
80 g cukru drobnego
1 jajko
2 łyżki śmietany kwaśnej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
truskawki
cukier puder do posypania

Masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Idealna porcja na tortownicę o średnicy 20 cm. Przekładamy ciasto do formy a na wierzchu układamy truskawki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Potem już tylko studzimy, oprószamy cukrem pudrem i zajadamy:)

Komentarze