Torta caprese...ciasto z migdałów i czekolady

Był kurs...tym razem nie mój. A na kursie pyszne ciasto migdałowo-czekoladowe! Idealne. Znika z talerza za nim jeszcze się na nim znajdzie. Ciasto dla wielbicieli czekolady! Ciasto doskonałe dla tych co nie używają maki pszennj. Wręcz idealne bezglutenowe ciasto czekoladowe. Polecam i zachęcam do wypróbowania!

I kilka słów o historii ciasta....to czekoladowo-migdałowe ciasto pochodzi z wyspy Capri. Legenda głosi, że jeden z cukierników, piekąc migdałowy tort dla turystów, zapomniał dodać mąki... Efekt jednak przypadł do gustu kupującym i tak zaczęła się historia tego deseru. Torta caprese to bogate, ciężkie ciasto, nieco przypominające popularne brownie.
300g czekolady
300g mielonych migdałów
200g masła
300g cukru lub mniej
6 jajek
szczypta soli
kieliszek likieru
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i likier. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy utarte żółtka z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. W dużej misce mieszamy masę czekoladową z migdałami a następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w 180 stopniach 45 minut. I jest! Pycha!

Komentarze

  1. Genialne ciasto! Już czuję tą moc czekolady, no i jest bez mąki, a to zawsze dla mnie ciekawostka:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz