Kofty z pikantnym sosem pomidorowym

Tym razem kofta.... danie z kuchni tureckiej. Prosta do zrobienia, smaczna i można ją podać z ryżem, w chlebku pita, z chlebkami lawasz i z czym jeszcze nam przyjdzie ochota. U mnie była z ryżem i pikantnym sosem pomidorowym.
A teraz pozwólcie na kilka słów o kuchni tureckiej. Dobrze wiedzieć czym się to je:)
Kuchnia turecka swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium Osmańskiego. Do najpopularniejszych dań należą:
  • meze – przystawki podawane z alkoholami
  • börek – rodzaj pierogów z ciasta z farszem mięsnym, serowym lub warzywnym
  • dolma– warzywa z farszem lub liście winogron, w które zawija się ryż z mięsem
  • köfta– gotowane lub pieczone mięso
  • pilav – dania ryżowe
Kuchnia turecka nie jest skomplikowana, bazuje zazwyczaj na prostych połączeniach. Mięso to najczęściej jagnięcina lub baranina podana z dużą ilością warzyw. Warzywa często są traktowane jako osobne dania, smażone z cebulą i pomidorami w bardzo dużej ilości oliwy z oliwek, z solą, cukrem, czasem czosnkiem, podawane na zimno. Jednym z bardziej znanych dań tego rodzaju jest  imambayildi- faszerowany bakłażan w oliwie. Najsłynniejsze danie –kebab (danie z rusztu lub smażone w małych kawałkach) – jest przykładem współczesnej, prostej kuchni tureckiej.
Turcy piją herbatę podawaną w małych szklaneczkach w kształcie tulipanów, bardzo gorącą i słodką. Natomiast kawa podawana jest na trzy sposoby: słodka şekerli, bez cukru sade i półsłodka orta. Popularne są także soki i napary wiśniowe i jabłkowe. Narodowym napojem Turków jest raki, anyżowa wódka o lekkim smaku lukrecji. Podawana silnie schłodzona i zmieszana pół na pół z wodą staje się koloru mlecznego i nazywana jest "mlekiem lwa". Do raki podaje się meze.
Desery tureckie można podzielić na dwa rodzaje: mleczne oraz na słodkie ciasta. Do najpopularniejszych deserów można zaliczyć: baklawa, kadayifi, helva, lokum i acibadem kurabiyesi. Popularny jest też ayran – słonawy i dość rzadki jogurt do picia. Zimą pija się salep - robi się go z korzenia jednego z gatunków storczyka, gotuje z mlekiem i cynamonem.
500 g mielonej wołowiny
mała czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
pół łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
3/4 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta kardamonu
łyżeczka sumaku
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
patyczki do szaszłyków, namoczone wcześniej przez pół godziny w zimnej wodzie
sos
2 puszki pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 biała cebula, łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego

Mięso łączymy z czosnkiem i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z masy mięsnej formujemy podłużne kiełbaski, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Każdą koftę lekko smarujemy oliwą. Mięso pieczemy na ruszcie w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 25 minut. 
Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy czosnek i cebulę przez ok 3 minuty. Dodajemy pomidory i cukier, całość smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Komentarze