Dodatek do kofty i ryżu to bób z pomidorkami czyli danie kuchni egipskiej. Proste i smaczne. Zbliża się lato i to wspaniałe danie na letni obiad. Jest to danie, co prawda spożywane tradycyjnie na śniadanie w krajach arabskich ale na lekki obiad czy kolację również się nada. Można zrobić z bobu mrożonego ale wystarczy chwile poczekać aż na targu pojawi się świeży
500 g pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
pęczek koperku, drobno posiekanego
dressing: 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, sól do smaku, świeżo zmielony pieprz
do pospania: 1/2-1 łyżeczka sumaku
500 g pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
pęczek koperku, drobno posiekanego
dressing: 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, sól do smaku, świeżo zmielony pieprz
do pospania: 1/2-1 łyżeczka sumaku
Pomidorki kroimy na pół, lekko solimy, układamy w naczyniu żaroodpornym
skórką do dołu. Pieczemy w temp. 180-200 stopni przez około pół godziny.
W misce umieszczamy bób, pomidorki, mieszamy z czosnkiem i koperkiem.
Składniki dressingu dokładnie ze sobą łączymy, doprawiamy solą, ew.
pieprzem. Całość zalewamy powstałym sosem i posypujemy sumakiem. Danie
możemy podawać na ciepło, bądź też schłodzone.
Komentarze
Prześlij komentarz