Deser z tapioki z musem truskawkowym

Gości, goście jadą...Przystawka, danie główne i deser. Ma być pysznie, egzotycznie i szybko do zrobienia. Mój deser spełniał wszelkie te kryteria:)
Tapioka... fascynuje mnie od jakiegoś czasu. Za nim coś z niej zrobimy, a jest prosta w przygotowaniu dowiedźmy się co to takiego ta tapioka.
Tapioka to skrobia z bulw korzeniowych manioku. Pochodzi on z północno-wschodniej Brazylii. Roślina była rozprzestrzeniona przez portugalskich i hiszpańskich odkrywców po kontynencie południowo-amerykańskim, zawlekli ją również do Afryki i Azji, obecnie jest uprawiana na całym świecie. Produkowana w wielu formach - rozpuszczalny w wodzie puder, drobne lub większe płatki, paseczki, prostokątne i fikuśne pałeczki i "perełki".
Tapioka jest szeroko używana w Ameryce centralnej i południowej, w Azji południowej i południowo-wschodniej i w krajach afrykańskich do przyrządzania najprzeróżniejszych dań, płaskich chlebów, chipsów, krakersów, przekąsek i deserów, często podawana na śniadanie. W Europie  małe perełki są dodawane do zup, kulki z tapioki są używane we francuskich deserach.
W USA tapioka również najczęściej kojarzy się z budyniem, który można kupić gotowy do spożycia lub łatwo ugotować w domu. W miastach z dużą populacją azjatycką bubble tea zdobywa dużą popularność.

Gdy już wiemy co to, to do roboty:)

1/3 szkl tapioki
400 ml mleka kokosowego
400 ml mleka
2-3 łyżki cukru
laska wanilii
owoce

Tapiokę moczymy godzinę w mleku kokosowym i zwykłym. Następnie dodajemy ziarenka wanilii i laskę oraz cukier. Gotujemy na mały gazie od czasu do czasu mieszając. Kuleczki tapioki powinny stać się przezroczyste i powinny zmięknąć. Przekładamy do pucharków i studzimy. Podajemy z musem z owoców lub samymi owocami.

Komentarze