Na zajęciach na kursie kucharski wykorzystaliśmy
ciasto filo. Jadałam je już ale nie robiłam niczego z niego sama. Wbrew pozorom
nie jest trudne w obróbce. Smakuje dobrze i wytrawnie i na słodko. Ja zrobiłam
tym razem zapiekankę z kurczaka z fetą oraz jabłka z rodzynkami. Polecam
wszystkim. Wprowadzi do naszej kuchni urozmaicenie i zasmakuje wszystkim.
Gwarantowane! Do dzieła!
10 płatów ciasta filo,
500g ugotowanego kurczaka lub jak u mnie usmażonego
w przyprawach,
4 plastry chudego boczku,
½ kostki fety,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
mały kubek śmietany 18%,
1/3 szklanki startego parmezanu,
2 lekko ubite jajka,
80g masła,
2 łyżki oleju,
świeże tymianek,
sól i pieprz
Plastry boczku drobno pokroić. Cebulę i
czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć boczek i cebulkę.
Pod koniec smażenia dodać czosnek.
Kurczaka drobno pokroić, podsmażyć na
patelni. Ostudzić. W kubeczku roztrzepać jajka, dodać śmietanę doprawić do
smaku solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wymieszać masę jajeczną z kurczakiem,
boczkiem i cebulą.
Dno tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożyć
papierem do pieczenia.
Dwa płaty ciasta ułożyć płasko razem,
smarując je odrobiną masła i ułożyć go w tortownicy tak, aby jego końce
wystawały poza brzegi formy. Powtórzyć te czynności z następnymi płatami filo i
masłem, nakładając kolejne pasy ciasta zgodnie z ruchem wskazówek zegara, tak
by lekko nachodziły na siebie.
Aby zapobiec wysychaniu jeszcze nie użytych
płatów ciasta, do chwili ich wykorzystania przykryć je papierem pergaminowym i
lekko wilgotną ściereczką.
Wyłożyć nadzienie z kurczaka do tortownicy,
dorzucić fetę, a wystającymi paskami filo zakryć kurczaka z wierzchu. Posmarować
po wierzchu ciasto dodatkowym masłem. Dwa ostatnie płaty filo posmarować
masłem, złożyć na pół, smarując także ich krawędzie. Ułożyć je na wierzchu
placka i lekko przycisnąć, aby szczelnie wszystko pokryło. Posmarować po
wierzchu odrobiną masła.
Piec ciasto w 180 stopniach przez 35-40
minut, aż ciasto zrobi się złotobrązowe.
Komentarze
Prześlij komentarz