Gruszka w winie z sosem waniliwoym

Ostatnie danie z Walentynkowej kolacji:) Udany deser, udany wieczór... Nic dodać, nic ująć! Proste acz efektowne danie. Nie za dużo pracy ale efekt murowany. Najważniejsze, że drugiej stronie smakowało. Reszta...:) nie ma znaczenia wtedy! Spróbujcie czasami się postarać! Ten deser jest wart poświęconego czasu!
2 gruszki
butelka czerwonego półwytrawnego wina
laska cynamonu
kilka goździki
2 gwiazdki anyżu
kilka ziarenek kardamonu
wanilia (ziarenka wykorzystamy do sosu waniliowego)
3-4 łyżki brązowego cukru

Gruszki obieramy. Do rondla wlewamy wino i dodajemy pozostałe składniki. Wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem około godziny. Jeśli gruszki nie są całe pokryte płynem to należy je przekręcać aby całe dokładnie zabarwiły się na bordowo. Ja zostawiłam je na całą noc w winie.
sos waniliowy
3 żółtka
3 łyżki cukru
200ml śmietany 30%
100 ml mleka
laska wanili

Do rondelka wlewamy mleko, śmietanę i wrzucamy ziarenka wanilii oraz laskę z której kilka chwil wcześniej te ziarenka wyskrobaliśmy. Podgrzewamy, nie gotujemy. Następnie studzimy. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Do żółtek wlewamy powoli ostudzoną śmietankę (wyjmując wcześniej laskę wanilii) i mieszamy. Na koniec stawiamy na gazie i podgrzewamy, mieszając do uzyskania idealnej konsystencji.

Smacznego!


Komentarze